Υλικά

  • 150 γρ.  βούτυρο
  • 150 γρ.  ζάχαρη καστανή
  • 75 γρ.  ζάχαρη κρυσταλλική
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2  αβγά, μέτρια
  • 1 κ.γ.  εκχύλισμα βανίλιας
  • 280 γρ.  αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 κ.γ.  σόδα μαγειρική
  • 1/2 κ.γ.  κανέλα, σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ.  τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο

Για τη σύνθεση

  • 150 γρ.  σοκολατένια κουφετάκια

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την καστανή και κρυσταλλική ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, και ανακατεύουμε με μια μαρίζ απαλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε τα στερεά υλικά του μπολ στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με τη μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη, και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια, τα πλάθουμε σε μεγάλα μπισκότα, και τοποθετούμε 2 σε κάθε ταψί.

Ψήνουμε στον φούρνο για 13-14 λεπτά το κάθε ταψί.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τα μπισκότα στην άκρη λίγο να κρυώσουν.

Τοποθετούμε από πάνω τα σοκολατένια κουφετάκια και προαιρετικά προσθέτουμε βρώσιμα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά.

Σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

stamataki