Κρέας

Σάντουιτς: Για ένα πιο ελαφρύ πιάτο, κόψτε το σε κομματάκια, προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας και καταναλώστε το κρύο ή ζεστό. Μία εντυπωσιακή παραλλαγή του κλασικού σάντουιτς είναι το γεμιστό καρβέλι με κρέας (φωτογραφία) . Αν έχετε δεύτερο τραπέζι μέσα στην εβδομάδα, «κλέψτε» την ιδέα.

Σαλάτα με κρέας: Αν το κυρίως πιάτο ήταν γαλοπούλα ή κοτόπουλο, μπορείτε να φτιάξετε μια λαχταριστή σαλάτα. Για τα λευκά κρέατα, η σαλάτα του Καίσαρα είναι η σίγουρη επιλογή σας ενώ για το χοιρινό ή το μοσχάρι προτιμήστε μαρούλι με φρέσκα κρεμμυδάκια και μαγιονέζα ή γιαούρτι (αν θέλετε να προσέξετε τη διατροφή σας) για να την νοστιμίσετε.

Συνοδεύστε το με λαχανικά: Αν δεν θέλετε «πολλά- πολλά» την επόμενες μέρες μετά το γιορτινό τραπέζι, ζεστάνετε το κρέας στον αργό μάγειρα ή τον ατμομάγειρα. Οι συσκευές αυτές έχουν την ιδιότητα να κρατούν την υγρασία του κρέατος και έτσι να μην στεγνώνει. Ειδικά στον ατμομάγειρα, μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά, με τα οποία θα συνοδεύσετε το πιάτο σας.

Πατάτες

Το πιο must συνοδευτικό, ακόμα και σε εορταστικά τραπέζια. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με την γαβάθα που δεν φαγώθηκε:

Πουρέ: Η διαδικασία είναι γνωστή. Λιώστε τις πατάτες και φτιάξτε έναν πεντανόστιμο πουρέ. Για έξτρα νοστιμιά, προσθέστε λίγα ζουμί από το κρέας και θα μας θυμηθείτε. Δείτε κι άλλα μυστικά για να τον πετύχετε σε παλαιότερο άρθρο μας.

Πατατοκροκέτες: Αφού λιώσετε τις πατάτες πολύ καλά με ένα πιρούνι, τις πλάθετε σε μπαλάκια, τις αλευρώνετε και τις ρίχνετε στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις μεριές. Μαζί με το αλεύρι, μπορείτε να προσθέσετε λίγη μπύρα για να γίνουν πιο τραγανές.

Ψωμί

Κρουτόν: Κόψτε το σε κυβάκια, βάλτε λάδι και αλατοπίπερο, αφήστε τα στον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ για ένα λεπτό και έχετε τραγανά κρουτόν για τη σαλάτα σας.

Κρατήστε το για τον κιμά: Αφήστε το εσκεμμένα να μπαγιατέψει για να το χρησιμοποιήσετε στα μπιφτέκια ή τα κεφτεδάκια που θα φτιάξετε μία απ’ τις επόμενες μέρες.

Ρύζι

Ριζότο με το κρέας που έμεινε: Σε περίπτωση που το κρέας που έχει περισσέψει δεν είναι πολύ , μπορείτε να το συνδυάσετε με το ριζότο που δεν τίμησαν οι καλεσμένοι σας. Προσθέστε μανιτάρια και καλαμπόκι και απολαύστε το.

Ρυζόγαλο: Αν το ρύζι στο τραπέζι σας ήταν στεγνό, χωρίς μπαχαρικά και σάλτσες, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε για να φτιάξετε αυτό το παραδοσιακό γλυκό.

Λαχανικά

Ζωμός που θα σας μείνει: Τα ψητά, βραστά ή σωτέ λαχανικά που είχατε στο εορταστικό τραπέζι, μπορούν να γίνουν ζωμός που θα νοστιμίσουν τα επόμενα πιάτα σας.

Ελαφριές σάλτσες: Αντίστοιχα μπορείτε να φτιάξετε σάλτσες για το κρέας που θ’ αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Κάντε τους συνδυασμούς που θέλετε, χτυπήστε τα λαχανικά στο μπλέντερ και πειραματιστείτε με τις γεύσεις. Τα παντζάρια και οι μελιτζάνες είναι ιδανικά για σος.