Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια με γλάσο, καραμέλες, ζαχαρωτά και ότι άλλο τραβά η ψυχή σας!

Γίνονται πολύ ωραία δωράκια για μικρούς και μεγάλους, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως διακοσμητικά!

Δείτε πώς μπορείτε να τα φτιάξετε:

Υλικά για 1 σπιτάκι:

11 μπισκότα ΠΤΙ ΜΠΕΡ (από 1 πακέτο)

Για το γλάσο:

2 μεγάλα αυγά μόνο τα ασπράδια, 330 γραμμάρια ζάχαρη άχνη, 2 κουταλάκια γλυκού λεμόνι, 1 κάψουλα βανίλιας.

Γλάσσο μπορούμε να κάνουμε και με χλιαρό νερό και ζάχαρη άχνη. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι για να σφίξει. Χρώμα ζαχαροπλαστικής πράσινο και κόκκινο ή όποιο άλλο χρώμα θέλουμε.

Για την σύνδεση των μπισκότων:

1/2 φλυτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική.

Για την διακόσμηση:

Πολύχρωμα καραμελάκια, διάφορα μπισκοτάκια, τρούφα, σοκολατάκια και ότι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε.

Εκτέλεση:

Σε ένα αντικολητικό σαγανάκι ή άλλο σκεύος (μόνο αντικολητικό) ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και λιώνουμε σε πολλή χαμηλή θερμοκρασία (στο νούμερο 1 ή 2 της κουζίνας) ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Γίνεται σαν σιρόπι αλλά προσοχή γιατί καίγεται πολύ εύκολα και προσοχή να μην καείτε. Αν κοκαλώσει το ξαναζεσταίνετε  λίγο και λειώνει.

Τοποθετούμε 4 μπισκότα για την βάση σχηματίζοντας ένα τετράγωνο βουτώντας την άκρη του μπισκότου που θα είναι το σημείο ένωσης στην ζεστή καραμέλα. Σταθεροποιείται αμέσως. Κάνουμε γρήγορες αλλά προσεχτικές κινήσεις.

Κατόπιν σχηματίζουμε από πάνω με 4 μπισκότα ένα κουτάκι παραλληλόγραμμο δηλαδή οι δυο πλευρές είναι πιο μεγάλες (τα δύο απέναντι μπισκότα τα βάζουμε κάθετα και τα άλλα δύο απέναντι οριζόντια), το οποίο και κολλάμε στην βάση.

Παίρνουμε ένα μπισκότο και το κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι, πολύ υπομονετικά, διαγώνια, για να σχηματιστούν δυο τρίγωνα και να μη σπάσουν.

Φτιάχνουμε τη σκεπή :

Παίρνουμε 2 μπισκότα για τις πλαϊνές μεγαλύτερες πλευρές και τα δύο μισά που κόψαμε πριν και τα κολλάμε για να γίνει η σκεπή. Δεν πειράζει αν δεν είναι τέλεια κολλημένο, θα καλυφθεί με το γλάσο.

Αν το να κόψουμε τα μικρά κομμάτια μας παιδεύει πολύ, μπορούμε να το παραβλέψουμε.

Γλάσο διακόσμησης (Royal Icing) :

Χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι στο μίξερ. Μόλις αρχίσουν να αφρίζουν ρίχνουμε την άχνη και την βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να μη πεταχτεί η άχνη και μετά σε πιο δυνατή ταχύτητα μέχρι να στέκεται το μίγμα στο σύρμα του μίξερ.

Αν δεν θέλουμε αυτό το γλάσο, τότε βάζουμε άχνη σε ένα μπολ και ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό μέχρι να λιώσει η άχνη αλλά να στέκεται το γλάσο. Ρίχνουμε και λίγες σταγόνες λεμόνι (2 – 3 ) για να σφίξει.

Κατόπιν βάζουμε το γλάσο σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και διακοσμούμε.

 

stamataki