Σπιτική μαρμελάδα φράουλα με τζίντζερ και βανίλια

596
arxontikon
bestseller
vivliopoleio

Άνοιξη δίχως φράουλες δεν νοείται, και ο,τι φυσικά φτιάχνεται από αυτά τα καταπληκτικά φρούτα: μαρμελάδα φράουλα, γλυκό του κουταλιού φράουλα, λικέρ, τάρτες, κέικ και πολλά άλλα…

Για να κάνετε μαρμελάδα φράουλα διαλέξτε φράουλες ώριμες αλλά γερές, αποφύγετε δηλαδή να είναι άσπρες μέσα ή να είναι λιωμένες, αυτό θα επηρεάσει τη γεύση της μαρμελάδας που θα κάνετε.

leuki
dianastore

Ένα καλό tip για να δέσει η μαρμελάδα σας πιο εύκολα και πιο καλά, χωρίς να χρειαστεί να επιμείνετε στο βράσιμο, είναι να προσθέσετε τριμμένο μήλο. Η μεγάλη ποσότητα πηκτίνης που έχουν τα μήλα θα κάνουν… θαύματα.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό (καθαρό βάρος) φράουλες ώριμες και γερές

400 γρ. ζάχαρη

1 λοβός βανίλιας ή 1 φακελάκι άρωμα βανίλιας

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

χυμός από μισό λεμόνι

μισό μικρό μήλο τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις φράουλες. Τις σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας για να μην έχουν πολλή υγρασία.

Χρειαζόμαστε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα. Αν θέλετε η μαρμελάδα να έχει και κομμάτια φρούτου τότε κόψτε τα φρούτα σε κομμάτια, αν όμως θέλετε πιο λεία τη μαρμελάδα σας τότε μπορείτε να πολτοποιήσετε τις φράουλες στο μπλέντερ. Ρίχνετε τις φράουλες στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και αφήνετε να σταθεί για περίπου μία ώρα.

Ανάβετε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζετε πάνω την κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει βράση. Ανακατεύετε συχνά και είστε από κοντά γενικά για να μην κολλήσει το μείγμα. Με ένα κουτάλι αφαιρέστε τον αφρό που βγαίνει στην αρχή του βρασμού. Μετά από 10 λεπτά βράσιμο προσθέτετε και το μήλο τριμμένο και το τζίντζερ. Συνεχίζετε να ανακατεύετε συχνά και σε αυτό το σημείο κατεβάζετε λίγο την ένταση της φωτιάς, να είναι δηλαδή στο μέτριο. Η μαρμελάδα χρειάζεται περίπου 25 – 30 λεπτά βράσιμο, όχι περισσότερο. Κανονικά, σε αυτόν τον χρόνο η μαρμελάδα θα δέσει όπως πρέπει και ετσι θα διατηρήσει και το ζωηρό κόκκινο χρώμα της.

Για να σιγουρευτείτε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, ότι δηλαδή έδεσε, βουτήξτε το ξύλινο κουτάλι που ήδη χρησιμοποιείτε μέσα στο μείγμα που βράζει, βγάλτε το έξω, αφήστε το μισό λεπτό να κρυώσει και τραβήξτε με το δάχτυλό σας μια γραμμή, αν αυτή μείνει καθαρή και ανοιχτή, αυτό σημαίνει ότι η μαρμελάδα δεν είναι υδαρής πια, άρα είναι έτοιμη να “κατέβει” από τη φωτιά. Στύβετε το λεμόνι, ανακατεύετε καλά και αποσύρετε την κατσαρόλα από το μάτι.

Έχετε έτοιμα τα βάζα που θα την αποθηκεύσετε. Πλυμένα και αποστειρωμένα. Μπορείτε να αποστειρώσετε τα βάζα σας βάζοντάς τα καθαρά σε φούρνο στους 100 βαθμούς για 10 λεπτά.

Όπως είναι ζεστά τα βάζα και ζεστή η μαρμελάδα, τα γεμίζετε με προσοχή, κλείνετε τα καπάκια, τα γυρνάτε ανάποδα και τα αφήνετε να κρυώσουν. Αποθηκεύετε τα βάζα σε ντουλάπι, και κάθε φορά που ανοίγετε ένα, καλό είναι να το διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί.

Πηγή: foodurismo.com