labeaute

Το ρεβανί με την πλούσια κρέμα μαλεμπί είναι από εκείνα τα γλυκά που θα σε ξελογιάσει και θα σε ταξιδέψει, έτσι όπως μόνο μπορούν να το κάνουν οι πολίτικες γεύσεις. Το μαλεμπί είναι η φίνα πολίτικη κρέμα με τη μεταξένια υφή. Εδώ το συνδυάζουμε με ρεβανί.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

dianastore
leuki

Για τη ζύμη

160 ml ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
½ πορτοκάλι (το χυμό)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. ζάχαρη

Για το σιρόπι

200 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα
75 γρ. ζάχαρη
90 γρ. νισεστέ

Για το σερβίρισμα

λίγη τριμμένη κανέλλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Για το ρεβανί

Βγάζουμε από το ψυγείο τα υλικά που χρειάζονται αρκετή ώρα πριν, ώστε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το μπέικιν και τη ζάχαρη. Τα κρατάμε κατά μέρος, μέχρι να χρειαστούν. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. περίπου. Χτυπάμε το λάδι με το γιαούρτι, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα. Ανακατεύοντας, ή στην πιο χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα του σιμιγδαλιού.

Αδειάζουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 22-24 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε και ακουμπάμε το ταψί πάνω σε σχάρα, για να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.

Για το σιρόπι

Ενώ το γλυκό είναι ακόμη στο φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό και τα βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και σιγοβράζουμε το σιρόπι για 4-5΄. Όταν πέσει κάπως η θερμοκρασία του γλυκού, κάνουμε με μια οδοντογλυφίδα πολλές τρυπούλες στην επιφάνεια και περιχύνουμε με το σιρόπι. Αφήνουμε το ταψί όπως είναι πάνω στη σχάρα να κρυώσει και ετοιμάζουμε την κρέμα.

Για την κρέμα

Από το γάλα κρατάμε περίπου ¾ κούπας και διαλύουμε μέσα το νισεστέ. Το υπόλοιπο το βάζουμε με τη ζάχαρη στη φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και μετά το αφήνουμε να κάψει. Στο καυτό γάλα προσθέτουμε ανακατεύοντας το γάλα με το διαλυμένο νισεστέ. Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει η κρέμα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο σιροπιασμένο γλυκό και αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη κανέλα. Πριν από το σερβίρισμα το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια.

Πηγή: pontos-news.gr

stamataki
vivliopoleio
coavacafe
bestseller