Η πίτα Καισαρείας πήρε το όνομά της από τον τόπο καταγωγής της. Την έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από τον Πόντο, αλλά η μοναδική γεύση της λατρεύεται παντού. Φτιάχνεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ονομάζεται και παστουρμαλί ή πίτα Καππαδοκίας.

Υλικά

  • 2 έτοιμα φύλλα ζύμης για πίτσα
  • 100 γραμ. κασέρι Ελασσόνας
  • 2 φέτες παστουρμάς ή χοιρομέρι Καρπενησίου
  • 1 ντομάτα χωρίς σπόρους και φλούδα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο σουσάμι
  • λίγος παπαρουνόσπορος

Εκτέλεση

Για την παραδοσιακή πίτα Καισαρείας με παστουρμά, αφήνουμε πρώτα τη ζύμη που θα χρησιμοποιήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη, για να γίνει πιο λεπτό.

Τρίβουμε το κασέρι σε χοντρό τρίφτη. Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα, την κόβουμε στα 4, αφαιρούμε τους σπόρους και την ξανακόβουμε σε μικρά καρεδάκια. Τη βάζουμε σε μπολ, τη ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.

Ακουμπάμε το 1 φύλλο της ζύμης σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί. Βάζουμε επάνω το μισό κασέρι, τον παστουρμά και την ψιλοκομμένη ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι. Ανοίγουμε πιο λεπτό και το δεύτερο φύλλο της ζύμης. Με τα δάχτυλα, αλείφουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο με λίγο νερό. Σκεπάζουμε την πίτα πατώντας καλά τις ενώσεις γύρω γύρω, με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι, για να κολλήσουν τα δυο φύλλα μεταξύ τους.

Με τη μύτη του μαχαιριού κάνουμε 4-5 χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς C, για περίπου 25′, μέχρι να ροδίσει.

Διαβάστε extra tips για το τέλειο αποτέλεσμα στο argiro.gr

stamataki