arxontikon
coavacafe
vivliopoleio
pennygiannakopoulou
bestseller

Η μικρασιάτικη μπογάτσα είναι μια γλυκιά πίτα από φύλλο με γέμιση κρέμας ή με τυρί μυζήθρας, αλλά και με χωρίς γέμιση.

Η αυθεντική μπουγάτσα πρέπει να περιέχει αγνά υλικά και φρέσκο βούτυρο. Ουσιαστικά αυτό που την διαφοροποιεί από τις άλλες πίτες είναι πολύ απλά το τραγανό, γλυκό και πάρα πολύ ιδιαίτερο φύλλο της, το λεγόμενο μοναδικό φύλλο μπουγάτσας.

leuki
dianastore

Απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχημένη μπογάτσα είναι η καλή ποιότητα του φύλλου. Αν δεν μπορούμε να ανοίξουμε μόνοι μας πρέπει να βρούμε λεπτό και ελαστικό φύλλο κατά προτίμηση νωπό.

Υλικά:

  • 4 κούπες γάλα
  • 8 κουταλιές σούπας νισεστέ (κορν φλάουρ) ή ριζάλευρο
  • 2 κουταλιές βούτυρο καλής ποιότητας κατά προτίμηση από αιγοπρόβειο γάλα ή αγελαδινό
  • 10 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 2 σωληνάκια βανίλια
  • 3 αυγά
  • 12-15 φύλλα κρούστας πολύ λεπτά
  • ½ – ¾ κούπας βούτυρο για το φύλλο
  • Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις 3 κούπες γάλα να ζεσταίνονται με τη ζάχαρη. Χτυπάμε στο multi ή στο χέρι την 1 κούπα γάλα με τον νισεστέ και τα αυγά και τα αδειάζουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ. Μόλις το γάλα αρχίσει να φουσκώνει στην κατσαρόλα το αποσύρουμε από το μάτι και αρχίζουμε να το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα του μπολ, χτυπώντας παράλληλα με ένα πηρούνι όπως το αυγολέμονο.

Όταν αδειάσουμε όλο το καυτό γάλα στο μπολ, ξαναγυρίζουμε το περιεχόμενό του στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει το μείγμα και να έχουμε μια βελούδινη κρέμα. Βάζουμε και το βούτυρο και την κανέλα και ανακατεύουμε. Τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.

Απλώνουμε τα μισά φύλλα σε ένα ταψί περίπου 30×40 , ή καλύτερα μοιράζουμε σε δύο ταψάκια 20×30 και απλώνουμε την κρέμα, φροντίζοντας να περισσεύουν από το πλάι ώστε να εγκλωβιστεί στο εσωτερικό τους. Πάντα αλείφουμε κάθε φύλλο με βούτυρο πριν στρώσουμε το επόμενο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα (δεν ξεχνάμε να τα βουτυρώνουμε) και αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο.

Ψήνουμε τις μπουγάτσες μας σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσουν (περίπου 30- 40 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο). Τις σερβίρουμε ζεστές, κομμένες σε μικρές μπουκίτσες, πασπαλισμένες με αχνοζάχαρη και κανέλα.

Πηγή: constantinoupoli.com

bestseller
stamataki
coavacafe
vivliopoleio