labeaute
bestseller

Αυτή η συνταγή για λαχταριστό κότσι με μπύρα θα σας ξετρελάνει! Βάλτε δίπλα του ωραίες σαλάτες, πικάντικες μουστάρδες, πίκλες, πατατούλες ψημένες στο ζουμί του ή πατατοσαλάτα.

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)

dianastore
2 χοιρινά κότσια (με ή χωρίς δέρμα)

½ λίτρο μπύρα
χυμό από 1 πορτοκάλι, 2-3 μανταρίνια, 2 λεμόνια
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης

Για την μαρινάδα

1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα πικάντικη ή απλή
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους σιναπιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένο)
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
μπόλικο αλάτι και πιπέρι

Για το γλασάρισμα

2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
χοιρινο κοτσι xoirino kotsi

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Mε το μείγμα αυτό αλείφουμε καλά τα κότσια σε όλες τους τις πλευρές, και ανάμεσα στις πτυχές που έχει το κρέας.

Βάζουμε τα κότσια σε μια γάστρα, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο από 6 έως 24 ώρες. Όταν έρθει η ώρα να τα ψήσουμε, αδειάζουμε τη μπύρα στη γάστρα με τα κότσια, στύβουμε τα εσπεριδοειδή και προσθέτουμε το χυμό τους, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης.

Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα. Βάζουμε τη γάστρα, χωρίς το καπακι της (!), στο φούρνο και αφήνουμε να ροδίσει το κρέας καλά, να κάνει δηλαδή κρούστα. Γυρίζουμε τα κότσια από την άλλη πλευρά και αφήνουμε να ροδίσει και αυτή. Η διαδικασία του ροδίσματος του κρέατος θα πάρει περίπου 45 λεπτά.

Αφού τα κότσια πάρουν χρώμα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθεί το κρέας για τουλάχιστον 2 ώρες. Αν δεν έχετε γάστρα μπορείτε να βάλετε το κότσι σε ταψί και να το σκεπάσετε καλά με αλουμινόχαρτο.

Μετά τις 2 ώρες θα αρχίσετε το γλασάρισμα, είναι η διαδικασία που θα κάνει το κρέας σας λαχταριστό, με φοβερή κρούστα, ακόμα κι αν τα κότσια σας δεν έχουν δέρμα με λίπος. Αυτή είναι μια σύντομη διαδικασία, 10-15 λεπτών, που θα δώσει έξτρα γεύση στο φαγητό.

Ανακατεύετε το μέλι και τη μουστάρδα σε ένα μπολ ή κούπα. Βγάζετε τη γάστρα από τον φούρνο, αφαιρείτε το καπάκι (δεν θα σας χρειαστεί ξανά) και με ένα πινέλο μαγειρικής ή μια μαλακή σπάτουλα και αλείφετε με τη μισή ποσότητα την πάνω πλευρά από τα κότσια, αυτή δηλαδή που δεν ακουμπάει στη γάστρα. Βάζετε ξανά τη γάστρα στο φούρνο (χωρίς καπάκι!), δυναμώνετε τη θερμοκρασία στους 200 (με αέρα) και αφήνετε να ψηθεί για 8-10 λεπτά. Βγάζετε ξανά τη γάστρα από τον φούρνο, γυρίζετε προσεκτικά τα κότσια από την άλλη πλευρά, αλείφετε με το υπόλοιπο μείγμα μελιού – μουστάρδας τις πλευρές που δεν είχατε πριν αλείψει και βάζετε ξανά στο φούρνο τη γάστρα για άλλα 8-10 λεπτά.

Το μείγμα μελιού – μουστάρδας “καίγεται” λόγω του μελιού γρήγορα, και φτιάχνει μια ελαφρώς ξεροψημένη κρούστα πεντανόστιμη. Είστε έτοιμοι ! Βγάζετε το κρέας από τον φούρνο, αφήνετε να σταθεί μισή ώρα και σερβίρετε. Αν θέλετε μπορείτε να σκεπάσετε τα κότσια καλά με αλουμινόχαρτο για να το διατηρήσετε χλιαρό, μέχρι να καθίσετε στο τραπέζι.

Προσοχή! Ακολουθεί σημαντική πληροφορία! Το ζουμί που έχει προκύψει από το ψήσιμο του κρέατος, και είναι μπόλικο, είναι το καλύτερο υλικό για να το αξιοποιήσετε. Μπορείτε να το βράσετε αρκετή ώρα ώστε να εξατμιστεί αρκετή ποσότητα υγρού και να “δέσει” μια πηχτή σαλτσούλα που θα συνοδεύσει ρύζι, πουρέ ή και το κότσι μόνο.

Μια καλή ιδέα επίσης είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μέρος από το ζουμί για να ψήσετε τις πιο επικές πατάτες φούρνου που μπορείτε να φανταστείτε. Προσθέστε 2 φλιτζάνια από το ζουμί, μαζί με το χυμό από 2 λεμόνια, αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη και κόψτε πατάτες σε κομμάτια. Αυτές οι πατάτες είναι όλα τα λεφτά ! Μερικές φορές νομίζω ότι μαγειρεύω κότσι για να καταβροχθίσω τις πατάτες και μόνο!

Πηγή: foodurismo.com

vivliopoleio
stamataki
bestseller