Υλικά:
Για το Παντεσπάνι:
  • 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 30 γρ. κακάο κοσκινισμένο
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 2 βανιλέτες

Γκανάς σοκολάτας:

  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. σπορέλαιο

Κρέμα:

  • 300 γρ. μασκαρπόνε τυρί
  • 3 βανιλέτες
  • 30 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος

Σιρόπι:

  • 30 γρ. λικέρ κεράσι ή μαυροκέρασο (Kirsch) ή κονιάκ
  • 2 συσκευασίες μαυροκέρασο σε σιρόπι κονσέρβα
Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανιλέτες. τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος και χτυπάμε πολύ καλά για 15 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα μας. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε τμηματικά το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ απαλά με μία μαρίζ από πάνω προς τα κάτω. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε το μείγμα. Απλώνουμε απαλά με τη μαρίζ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 15-17 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το παντεσπάνι μας, το τυλίγουμε κατευθείαν με μία πετσέτα σε ρολό.
Για την γκανάς: Σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το σπορέλαιο. Το τοποθετούμε σε μπεν μαρί και το λιώνουμε. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την κρέμα: Στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, τις βανιλέτες και την άχνη ζάχαρη. Τοποθετούμε το εξάρτημα του φτερού και χτυπάμε σε μέτρια ένταση για 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το τυρί. Στην συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Για το σιρόπι: Στραγγίζουμε τα μαυροκέρασα σε ένα σουρωτήρι και κρατάμε το ζουμί τους. Το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το σιρόπι σε μέτρια ένταση μέχρι να συμπυκνωθεί ο όγκος της. Έτσι, στο τέλος θα έχουμε συμπυκνωμένο σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε μέσα το λικέρ κεράσι κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Συναρμολόγηση: Παίρνουμε μία λαδόκολλα και εκεί ξετυλίγουμε το ρολό παντεσπάνι. Το ανοίγουμε προσεκτικά και με ένα πινέλο το ραντίζουμε καλά με το σιρόπι. Στην συνέχεια απλώνουμε την γκανάς σοκολάτας, απλώνουμε με μία σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα και σκορπάμε τα μαυροκέρασα παντού. Με προσοχή τυλίγουμε σε ρολό, το ακουμπάμε σε μία πιατέλα, το ραντίζουμε με λίγο σιρόπι και τοποθετούμε στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με κακάο.

stamataki