pennygiannakopoulou
vivliopoleio

Κλέφτικο κατσικάκι με πατάτες, πιπεριές, ρίγανη και μαντζουράνα τυλιγμένο σε λαδόχαρτο, δεμένο σε πακετάκι που ψήνεται υπομονετικά για ώρες στο φούρνο και γίνεται λουκούμι…

Αυτό το φοβερό φαγητό είναι ότι πρέπει για τις Κυριακές στο σπίτι ή τα γιορτινά τραπέζια σας!

dianastore
pennygiannakopoulou

ΥΛΙΚΑ

1.200 γρ. κατσίκι σε μερίδες ή ενιαίο κομμάτι
2 μέτριες πατάτες
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
4-5 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
μερικά κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης και μαντζουράνας
χυμός και ξύσμα από μισό λεμόνι
100 ml λευκό κρασί
50 ml ελαιόλαδο
100 γρ. κεφαλοτύρι
αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις. Σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί τοποθετούμε μια σχάρα, αν έχουμε, και απλώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα, καφέ, την κλασική παλιού τύπου. Συνήθως, είναι πολύ μεγάλες αυτές οι λαδόκολλες του μπακάλη οπότε θα χρειαστεί να τη διπλώσετε στα δύο. Από πάνω τοποθετείτε χιαστί δύο κομμάτια λευκού χαρτιού ψησίματος, όπως φαίνεται στο βίντεο.

Αδειάζετε το κρέας πάνω στα λαδόχαρτα. Κόβετε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, “κυδωνάτες” και τις “φυτεύετε” γύρω από το κατσικάκι ή ανάμεσά του αν είναι σε μερίδες. Κάνετε το ίδιο με την πιπεριά. Βάζετε τη δάφνη, τη ρίγανη και τη μαντζουράνα, προσθέτετε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Ρίχνετε αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Τέλος, αδειάζετε το ελαιόλαδο, το κρασί και το χυμό λεμονιού.

Κλείνετε πρώτα τις λευκες λαδόκολλες, στη συνέχεια διπλώνετε και τις καφέ, με προσοχή να μην ανοίξουν οι εσωτερικές λευκές. Αφού φτιάξετε ένα πακέτο σφιχτό, που να μην έχει “διαρροές”, δένετε σαν “δώρο” με σπάγκο κατάλληλο για ψήσιμο. Δένετε το πακέτο με το κατσικάκι αρκετά σφιχτά, και δύο τρεις φορές γύρω γύρω. Ψήνετε το κλεφτικο για μια ώρα στους 200 βαθμούς, στη συνέχεια χαμηλώνετε στους 170 και αφήνετε να μαγειρευτεί για 2 ώρες ακόμη.

Αφού περάσουν τρεις συνολικά ώρες στο φούρνο, βγάζετε το ταψί, κόβετε τον σπάγκο και ανοίγετε τα λαδόχαρτα. Κόβετε με ψαλίδι ο,τι περισσεύει από τα λαδόχαρτα ή τα μαζεύετε γύρω γύρω ώστε να μην εξέχουν και πετάγονται πολύ πάνω από το ταψί. Τοποθετείτε τα κομμάτια του τυριού διάσπαρτα και τρίβετε ξύσμα από μισό λεμόνι. Τσεκάρετε αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι και προσθέστε ανάλογα με το γούστο σας. Ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο για 40-45 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει και να απορροφηθεί η περιττή υγρασία που δίνει το μαγείρεμα σε… κλειστό “περιβάλλον”. Σερβίρετε το κατσικάκι με μια ωραία πράσινη σαλάτα, εεε και λίγο τζατζικάκι από δίπλα, χρειάζεται κι αυτό.

Πηγή: foodurismo.com

vivliopoleio
stamataki