stamataki

Καθε σπίτι στην Αρτέμιδα έχει και απο μια λεμονιά. Όλοι αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε τόσα λεμόνια. Το Artemidanews.gr σας προτείνει ενα σπάνιο γλυκάκι που δεν το φτιάχνουν συνήθως  γιατί έχει πολύ προεργασία και χρονοβόρα γενικά διαδικασία ! Θέλει πολύ υπομονή ! 

Λεμονάκι μυρωδάτο ολόκληρο

Υλικά:

40 μικρά πράσινα λεμονάκια

1 κιλό φρουκτόζη ή 1,5 κιλό ζάχαρη

3,5 ποτήρια νερό

2 λεμόνια μόνο τον χυμό τους

2-3 φύλλα λεμονιάς

Πλένω πολύ καλά τα λεμονάκια μου.
Τα βάζω σε κατσαρόλα και γεμίζω με νερό μέχρι να τα σκεπάσει και τα βράζω για 40-50 λεπτά.Δοκιμάζω με πιρούνι , εάν τρυπιούνται …είναι έτοιμα…
Εάν όχι τα βράζω λίγο ακόμα, μέχρι να τρυπιούνται.
Δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ.
Τα βγάζω από την φωτιά τα ρίχνω σε σουρωτήρι και τα πλένω με κρύο νερό, μέχρι να κρυώσουν.

Με ένα καλαμάκι ξύλινο, τα τρυπάω σε 2-3 μεριές μέχρι το καλαμάκι να περάσει από την άλλη πλευρά τους.
Τα ξεπλένω πάλι πολύ καλά, γεμίζω την κατσαρόλα μέχρι πάνω νερό και τα βάζω μέσα.
Τα αφήνω στην άκρη περίπου για 6 μέρες
Κάθε μέρα αλλάζω το νερό 3-4 φορές την μέρα, για να ξεπικρίσουν.
Ένα λεμονάκι το έχω για δοκιμές

Την 4η μέρα δοκίμασα λίγο για να δω εάν ξεπίκρισαν… τα δικά μου λεμονάκια ήταν έτοιμα την 6η μέρα.
Βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό, να γίνει το σιρόπι, αφήνω να βράσει περίπου 15΄ λεπτά και αφαιρώ από την φωτιά.

Βάζω μέσα στο σιρόπι τα λεμονάκια και τα αφήνω μία μέρα να τραβήξουν σιρόπι και να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Την άλλη μέρα τα βάζω σε μέτρια φωτιά, ρίχνω το λεμόνι και τα φύλλα και αφήνω, να δέσει καλά το σιρόπι.
Μόλις δέσει, τα βγάζω από την φωτιά και τα αφήνω στην κατσαρόλα άλλη μια μέρα.
Άμα δεν βγάλουν υγρά είναι έτοιμα. Αν όμως βγάλουν τα ξανά δένω !
Αποστειρώνω τα βάζα που θα χρησιμοποιήσω.
Πλένω τα βάζα μου, και αφού τα ξεβγάζω καλά με νερό και λίγο ξύδι, τα βάζω στον φούρνο ανάποδα προς τα κάτω το άνοιγμα και τα καπάκια τους και τα »ψήνω» αποστειρώνω για 15΄στους 100 βαθμούς.

Προσοχή καίνε όταν τα βγάζετε !

Λοιπόν ζεστά τα βάζα, ζεστό και το γλυκό και γεμίζω τα βάζα μου μέχρι πάνω τα σφραγίζω καλά και τα βάζω ανάποδα για 1 μέρα.Τα τοποθετώ σε δροσερό μέρος (συνήθως κάτω από το νεροχύτη) … και μετά το άνοιγμα του βάζου, τοποθετώ στο ψυγείο  !

Την επόμενη μέρα είναι έτοιμα να τα γευτούμε  !

Καλή Επιτυχία  !

stamataki