Μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά από πολύμηνες έρευνες και αξιοποίηση στοιχείων εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση εισαγωγής και νόθευσης παράνομων αλκοολούχων ποτών.

Συνελήφθη ο αρχηγός και ακόμη 8 άτομα, ενώ ταχτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμη 6 άτομα.

Κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, φιάλες αλκοολούχων ποτών, πλαστές ετικέτες και ποσότητες ποτών (όπως ούζο, κονιάκ, μαστίχα).

Δηλώσεις έκανε ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου.

Ο Διοικητής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης είπε:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Η εξάρθρωση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής ενός πολυεπίπεδου εγκληματικού δικτύου, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη εισαγωγή, παρασκευή, επανατυποποίηση, νόθευση και περαιτέρω διάθεση στην αγορά παράνομων αλκοολούχων ποτών αποτελεί το αντικείμενο της σημερινής μας παρουσίασης.

Πρόκειται για μια υπόθεση που χειρίστηκε αποτελεσματικά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, η οποία σε άρτια οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποίησε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, κατάφερε να αποδομήσει τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και να συλλάβει εννέα ενεργά μέλη της.

Παράλληλα στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε αποθηκευτικός χώρος – κοντέινερ παράνομων αλκοολούχων ποτών στον Ασπρόπυργο καθώς και δύο εργαστήρια παρασκευής – επανατυποποίησης και νόθευσης στο Καματερό.

Οι κατασχέσεις

Κατασχέθηκαν πάνω από ένας τόνος αιθυλικής αλκοόλης, περισσότερες από 28.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων αλκοολούχων ποτών, ποσότητες ποτών (ούζο, κονιάκ, μαστίχα) καθώς και πλήρη εξοπλισμό νόθευσης ποτών (ενδεικτικά πλήθος από φιάλες βενζίνης, κόλλες, παλέτες, ανυψωτικά μηχανήματα κ.τ.λ.).

Βασικό χαρακτηριστικό της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι λειτουργούσε με επαγγελματική δομή και ιεραρχία.

Κατανεμημένη σε τρεις υποομάδες, οι αρχηγοί των οποίων διασυνδέονταν μεταξύ τους και ρύθμιζαν όλα τα επιμέρους στάδια της παράνομης δραστηριότητας τους, από τη νόθευση και την τυποποίηση έως και το τελικό στάδιο της διακίνησης των παραποιημένων αλκοολούχων ποτών.

Τα μέλη των υποομάδων δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, ώστε να δυσχεραίνουν τη δράση των Αρχών σε περίπτωση διακρίβωσης της δράσης τους, ενώ σε κάθε στάδιο των δραστηριοτήτων τους επιδείκνυαν ιδιαίτερη προσοχή, με ενισχυμένα μέτρα αντιπαρακολούθησης και χρήση κωδικών επικοινωνίας, για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Τελωνείο οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης ανέρχονται περίπου στο ποσό των 300.000 ευρώ, με το οικονομικό όφελος των μελών της να ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ.

Πέρα από την οικονομική διάσταση της υπόθεσης θα ήθελα να επισημάνω και τις επιπτώσεις επιφέρουν οι εγκληματικές δραστηριότητες αυτού του τύπου στον σημαντικό τομέα της δημόσιας υγείας, που αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο.

Τα συγχαρητήρια

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση, καθώς σε κάθε βήμα, από τον σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση της, επέδειξαν ιδιαίτερο επαγγελματισμό που μας οδήγησε σε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ιστορικό της υπόθεσης θα σας δώσει η Εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου.

Σας ευχαριστώ.»

Στην συνέχεια, η Εκπρόσωπος Τύπου, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου ενημέρωσε :

«Καλησπέρα σας.

Σε συνέχεια των όσων σας προανέφερε ο κ. Διοικητής μετά από πολύμηνες έρευνες και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, που κατέληξαν στη συντονισμένη επιχείρηση της 5ης Νοεμβρίου 2019 σε οικίες – αποθήκες – καβάτζες για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθησαν εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος.

Σε βάρος τους καθώς και για έξι ακόμα άτομα που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, του εθνικού τελωνειακού κώδικα, απάτης – πλαστογραφίας – αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος καθώς και της νομοθεσίας που αφορά τα σήματα και τον αγορανομικό κώδικα, όπως και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν :

28.213 φιάλες αλκοολούχων ποτών (νοθευμένες ή προϊόν λαθρεμπορίου), 1 τόνος και 100  λίτρα αιθυλική αλκοόλης, 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων (αλκοολούχων ποτών), 690 λίτρα ούζο, 300 λίτρα κονιάκ καθώς και 110 λίτρα μαστίχα.

4 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και 2 δίκυκλες μοτοσικλέτες καθώς και το χρηματικό ποσό των 32.330 ευρώ.

Αναφορικά με τη δράση των υποομάδων της εγκληματικής οργάνωσης :

Η πρώτη υποομάδα διακινούσε ποτά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ τα μέλη της αναλάμβαναν και οι ίδιοι τη νόθευση και παραποίηση των αλκοολούχων ποτών τα οποία είχαν προέλευση κυρίως από τη Βουλγαρία, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Καματερό Αττικής.

Η δεύτερη υποομάδα προμηθευόταν νοθευμένα- παραποιημένα ή λαθραία ποτά από την πρώτη υποομάδα και τα διακινούσε τόσο στην Αττική όσο και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Επιπλέον, αναλάμβανε η ίδια την παραποίηση-νόθευση των ποτών σε διαφορετικό ειδικά διαμορφωμένο χώρο, επίσης στο Καματερό.

Τέλος, η τρίτη υποομάδα προμηθεύονταν ποτά από τη δεύτερη υπο-ομάδα και τα διακινούσε σε πελάτες και καταστήματα – κάβες σε ολόκληρη την Αττική.

Πιο αναλυτικά :

Ο αρχηγός της οργάνωσης προμήθευε τον αρχηγό της δεύτερης υποομάδας και μέσω αυτού κατ’ επέκταση όλη την εγκληματική οργάνωση με νοθευμένα-παραποιημένα ή λαθραία αλκοολούχα ποτά. Για το λόγο αυτό είχε στην κατοχή του κοντέινερ στην περιοχή του Ασπροπύργου, όπου αποθήκευε τα λαθραία αλκοολούχα ποτά.

Αρχικά τα μέλη της τρίτης υποομάδας καθώς και πελάτες-ιδιοκτήτες καταστημάτων προχωρούσαν σε παραγγελίες κυρίως μέσω διαδικτυακών εφαρμογών αλλά και τηλεφωνικών επικοινωνιών από την δεύτερη υποομάδα.

Στη συνέχεια τα μέλη της δεύτερης υποομάδας έδιναν παραγγελίες για τα αλκοολούχα ποτά στην πρώτη υποομάδα καθώς και άλλους προμηθευτές.

Έπειτα ακολουθούσε συνάντηση προκειμένου να παραδοθούν τα αλκοολούχα ποτά στους ενδιαφερόμενους σε χώρους όπου θα γινόταν αθέατη η συναλλαγή όπως για παράδειγμα σε χώρους στάθμευσης καταστημάτων ή πάρκα.

Επίσης, οι μεταφορές γίνονταν από συγκεκριμένο άτομο που ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του αρχηγού κάθε υποομάδας.

Τέλος, η νόθευση-παραποίηση των αλκοολούχων ποτών γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από τα μέλη της πρώτης και της δεύτερης υποομάδας που ήταν επιφορτισμένα με αυτό.

Παράλληλα ο χώρος φρόντιζαν να είναι μην ευδιάκριτος από τυχόν περίοικους και να βρίσκεται σε απομακρυσμένη και αραιοκατοικημένη περιοχή.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.»