Αυτή η ποντιακή πίτσα είναι σίγουρα πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη έχετε δοκιμάσει. Είναι μια πίτσα που μπορεί να της λείπουν τα αλλαντικά, αλλά η γεύση της είναι ασυναγώνιστη.

Οι Πόντιοι την συνηθίζουν με μαυρολάχανα (χόρτα με πλατύ βαθυπράσινο φύλλο), με τα οποία κάνουν και ντολμάδες και άλλα μαγειρέματα. Γίνεται όμως πολύ καλή και με σέσκουλα.

dianastore
leuki

Τα υλικά:

Για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο περίπου
200 ml νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

περίπου 300 γρ. μαυρολάχανα ή σέσκουλα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
70 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σταδιακά το νερό.
Ζυμώνουμε για περίπου 4-5΄, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 20΄.

Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τα χόρτα, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2-3΄, να «αχνιστούν» και να μειωθεί ο όγκος τους. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα έως ότου αναμιχθούν τα υλικά και λαδωθούν καλά τα χόρτα. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 15΄, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να εξατμιστούν τα υγρά.
Διάμεσα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο.
Aλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε μέτριο φύλλο πάχους περίπου ½ εκ. και διαμέτρου περίπου 28-30 εκ. Βάζουμε το φύλλο στο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού. Ψήνουμε για περίπου 40΄ ή μέχρι να ψηθεί το φύλλο και από κάτω. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη, με σπάτουλα. Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: Pontos-news.gr

stamataki
vivliopoleio
bestseller
coavacafe