vivliopoleio

Κομπόστα με ξερά φρούτα, α τσίρα, όπως λέγονται στην ποντιακή διάλεκτο όσα ξεραίνονταν στον ήλιο, ένα συνηθισμένο κέρασμα για τα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα, είναι το χοσάφ’ της ποντιακής κουζίνας.

Με σύγχρονους όρους, το χοσάφ’ θεωρείται υπερτροφή, καθώς τα μήλα, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα αχλάδια που μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνται είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αντιοξειδωτική δράση.

vivliopoleio

Το χοσάφ’ το έτρωγαν κυρίως με πιλάφι, χασίλ’ ή ζυμαρικά, και κατά τις νηστείες.

Ζεστό είναι ιδανικό «φάρμακο» για το κρύωμα, ενώ  κρύο τρώγεται συνοδεύει τέλεια είτε σε γιαούρτι, είτε σε γλυκές κρέμες.

Τα υλικά:

  • 200 γρ. αποξηραμένα σύκα
  • 200 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
  • 200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 200 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 1 κούπα ζάχαρη (250 γρ.)
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 2 γαρίφαλα ολόκληρα
  • Μπορούν να προστεθούν και φρέσκα φρούτα, όπως κυδώνια, μήλα, αχλάδια

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα (εκτός από τις σταφίδες) σε μεγάλα κομμάτια.
Τα βάζουμε, μαζί με τις σταφίδες, σε κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε για 1 ώρα. Έπειτα προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Βράζουμε σε μεγάλη φωτιά μέχρι το σημείο βρασμού και έπειτα χαμηλώνουμε σε μέτρια και σιγοβράζουμε για ένα τέταρτο.

Πηγή: pontosnews.gr

stamataki
vivliopoleio