labeaute

Χοιρινο με σκόρδα και κρασί, σιγομαγειρεμένο για ώρες σε μπόλικο ζουμάκι. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε ένα πολύ τρυφερό κρέας, με μια συγκλονιστική σάλτσα για συνοδεία.

Τα υλικά για το αυτό χοιρινο είναι λίγα και απλά:σκόρδα, κρεμμύδια, κρασί και αλατοπίπερο. Μέσα από αυτή την απλότητα όμως προκύπτει ένα φαγητό με βαθιά γεύση και νοστιμιά, όπως γίνεται άλλωστε τις περισσότερες φορές, τα απλά πράγματα δίνουν συνήθως μεγαλειώδη αποτελέσματα.

leuki
dianastore

ΥΛΙΚΑ:

ένα ενιαίο κομμάτι χοιρινού λαιμού, χωρίς κόκκαλο, περίπου 2 κιλά
8-10 σκελίδες σκόρδο (κομμένες στη μέση)
2 ξερά κρεμμύδια
300 ml λευκό ξηρό κρασί
800 ml νερό χλιαρό
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
χυμός από ένα λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε προσεκτικά τρύπες – σχισμές στο χοιρινό και ρίχνουμε μέσα αλατοπίπερο και ένα κομμάτι σκόρδο. Αυτό το κάνουμε σε κάθε πλευρά του κρέατος.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Τοποθετούμε το κομμάτι του κρέατος και το ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές. Αφου πάρει χρώμα καλά, παντού ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια, αν θέλουμε προσθέτουμε και δύο – τρεις σκελίδες σκόρδο ακόμα.ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ σβησιμο με κρασι.

Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε 3-4 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε και το χλιαρό νερό, ρίξτε λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι, χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και αφήστε το φαγητό να βράσει αργά και σιγανά για τουλάχιστον 3-4 ώρες.

Η αλήθεια είναι ότι το φαγητό αυτό θέλει υπομονή στο μαγείρεμά του, αλλά θα σας αποζημιώσει η γεύση του. Φροντίστε η κατσαρόλα που θα μαγειρέψετε το χοιρινό να μην είναι πολύ φαρδιά και πλατιά, αλλά να έχει βάθος και ίσα να χωράει τον όγκο του κρέατος. Έτσι, όταν θα προσθέσετε το νερό, αυτό να καλύψει στο μεγαλύτερο μέρος του το κρέας. Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος, δηλαδή ο βρασμός σε χαμηλή θερμοκρασία ενός ενιαίου κομματιού κρέατος σε κρασί, νερό ή ζωμό λέγεται μπρεζέ και το αποτέλεσμα είναι να δίνει πολύ νόστιμη σάλτσα και μαλακό, τρυφερό κρέας που δεν έχει χάσει την υγρασία του, παρά το πολύωρο μαγείρεμα.

Σιγά σιγά θα παρατηρήσετε ότι ο όγκος του υγρού εξατμίζεται και μένει το κρέας με το λάδι του και τους χυμούς του. Η ποσότητα της σάλτσας είναι μεγάλη, τα κρεμμύδια έχουν λιώσει και σταδιακά θα δείτε ότι “δένει”. Μετά από τις τέσσερις περίπου ώρες, όταν το κρέας πια θα είναι έτοιμο, μαλακό και τρυφερό, προσθέστε και τον χυμό του λεμονιού, ανακινήστε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσει λίγο ακόμη και ανοιχτό καπάκι για να δέσει καλά η σάλτσα. Το φαγητό σας είναι έτοιμο!

Το συνοδεύετε με ένα ωραίο ρύζι ή πατάτες φούρνου και μια πράσινη σαλάτα.

Πηγή: foodurismo.com

stamataki
bestseller
coavacafe
vivliopoleio