Η αυθεντική καρπουζόπιτα από τη Μήλο

248
bestseller
arxontikon
vivliopoleio

Η καρπουζόπιτα γεμίζει τα πρωινά και τα απογεύματα της Μήλου με την αρωματική της γλύκα. Λιτή, καλοκαιρινή λιχουδιά που απαντάται σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, στη Μήλο όμως, εξευγενίζεται και η φήμη της κορυφώνεται.

Τα υλικά:

leuki
dianastore

1.200 γραμ. καρπούζι (ζυγισμένο χωρίς τη φλούδα)
1 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για το άλειμμα του ταψιού (2-3 κ.σ.)
15 γεμάτες κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
100 γραμ. σουσάμι λευκό
1 κ.σ. κανέλα + 1/2 κ.σ. για την επιφάνεια
3 κ.σ. μαύρες σταφίδες ή 200-250 ml χοντροσπασμένα καρύδια (όχι σκόνη)
1 κ.σ. μέλι
3-5 κ.σ. ζάχαρη (ανάλογα με το καρπούζι και τη γεύση σας)

Εκτέλεση:

Προσθέτετε στο καρπούζι τη ζάχαρη (όχι όλη απ’ την αρχή – κρατήστε 1 κ.σ.), το μέλι, το ελαιόλαδο και την 1 κ.σ. κανέλα. Ανακατεύετε πάντα καλά. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας ώστε τα υλικά να ενώνονται. Κρατήστε κι εδώ 2-3 κ.σ. (βλ. σημείωση). Βάζετε τα καρύδια ή τις σταφίδες, αν τα χρησιμοποιήσετε. Θα πρέπει να έχετε ένα μείγμα σαν χυλό, όχι πολύ πηχτό. Δοκιμάστε και διορθώστε την γλύκα του, χωρίς όμως υπερβολές.

Λαδώνετε πολύ καλά το ταψί του φούρνου στη βάση και τα τοιχώματα. Πασπαλίζετε με το μισό σουσάμι και με κουτάλα αδειάζετε ομοιόμορφα το μείγμα. Το ύψος του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1.5 εκατ.

Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σουσάμι και την κανέλα (1/2 κ.σ.).Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, ελέγχοντας αν έχει ψηθεί η καρπουζόπιτα στις γωνίες και από κάτω (βλ. βασικές σημειώσεις στην αρχή του άρθρου). Αν όχι, αφήστε άλλα 4-5 λεπτά, ανάλογα και με τον φούρνο.

Βγάλτε απ’ τον φούρνο και αφήστε την καρπουζόπιτα να κρυώσει κάπως (10-15 λεπτά) πριν την κόψετε σε κομμάτια, πρώτα κάθετα και οριζόντια, και μετά διαγώνια.

Πηγή: pandespani.com