Αρνάκι στον φούρνο με πατάτες, με την τέλεια σάλτσα από μέλι και φιστίκια Αιγίνης. Δεν έχεις ξανά φάει κάτι αντίστοιχο!

Υλικά

  • 2 κιλά μπούτι αρνί γάλακτος
  • 10 πατάτες
  • 2 λεμόνια τον χυμό τους
  • 3 σκ σκόρδο
  • 2 κ.τ.σ μουστάρδα
  • 2 κ.τ.σ θυμάρι ξερό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.τ.σ βούτυρο γάλακτος
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 200 ml ζεστό νερό
  • 1 κύβο κοτόπουλο
  • 5 μικρές ντομάτες
  • αλάτι, πιπέρι

Για το γλάσο

  • 10 κλωναράκια θυμάρι (τα φύλλα)
  • 1 κ.τ.σ θυμάρι ξερό
  • 100 γρ φιστίκι Αιγίνης
  • 50 γρ λιωμένο βούτυρο
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 100 ml μέλι
  • 1 κ.τ.σ μουστάρδα
  • 1 κ.τ.γ ξύσμα λεμόνι

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον χασάπη μας το μπούτι να είναι από αρνάκι γάλακτος και να είναι με τη νεφραμιά μαζί.

Για το γλάσο: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και πολτοποιούμε.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις βάζουμε σε ένα μπολ, εκεί προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδο, το ζωμό κότας διαλυμένο με το ζεστό νερό, τη μουστάρδα, τη 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, χυμό από 1 λεμόνι, το λευκό κρασί, 1 κ.τ.σ βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και 1 κ.τ.σ θυμάρι.

Τις ανακατεύουμε καλά και τις απλώνουμε σε ένα ταψί.

Βάζουμε τις ντομάτες, κομμένες στα δυο, διάσπαρτες ανάμεσα στις πατάτες.

Πλένουμε καλά το μπούτι, σε ένα μπολάκι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και αλείφουμε.

Κάνουμε κάποιες τρύπες και καρφώνουμε σκόρδο κομμένο σε μπαστουνάκια.

Βάζουμε το αρνί πάνω από τις πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα.

Στη συνέχεια ανεβάζουμε τη θερμοκρασία αλείφουμε το αρνί με το γλάσο και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά αλείφοντας κάθε 5 λεπτά.

  • Μάθε όλα τα μυστικά για το αρνί στο φούρνο με το καλύτερο άρθρο που έχει όλες τις οδηγίες βήμα-βήμα ΕΔΩ.

Πηγή: petros-syrigos.com

stamataki