Το DiscoverEU είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις την Ευρώπη μέσα από μαθησιακές εμπειρίες.

Ταξιδεύοντας κυρίως σιδηροδρομικώς, οι νέοι 18 ετών θα ανακαλύψουν τα εκπληκτικά τοπία της Ευρώπης και την ποικιλία των πόλεων και των χωριών της, θα συμμετάσχουν σε μια ταξιδιωτική εμπειρία που θα τους δώσει τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανακαλύψουν την πολυμορφία της Ευρώπης, να μάθουν για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία.

Επιπλέον, με το DiscoverEU θα αναπτύξουν δεξιότητες ζωής σημαντικές για το μέλλον τους, όπως ανεξαρτησία, εμπιστοσύνη και ανοιχτό πνεύμα απέναντι σε άλλους πολιτισμούς.

Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκίνησε 07/11/2019 και θα διαρκέσει έως και 28/11/2019.

Ποιος είναι ο επόμενος γύρος;

Σχεδόν 50.000 νέοι έλαβαν ταξιδιωτική κάρτα από την πρώτη περίοδο υποβολής αιτήσεων, τον Ιούνιο του 2018. Ο επόμενος γύρος άνοιξε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2019 στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Ένα κουμπί «Υποβολή τώρα» θα εμφανιστεί σ’ αυτή τη σελίδα την κρίσιμη ημέρα!

Για να μπορείς να υποβάλεις αίτηση, πρέπει:

  • να έχεις γεννηθεί μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2001 (συμπεριλαμβανομένης) και της 31ης Δεκεμβρίου 2001 (συμπεριλαμβανομένης)
  • να είσαι υπήκοος ενός από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη στιγμή της απόφασης για χορήγηση της κάρτας
  • να έχεις αναγράψει τον σωστό αριθμό δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου στο ηλεκτρονικό δελτίο αίτησης
  • Στη συνέχεια θα πρέπει να λάβεις μέρος σε ένα κουίζ (εκτός εάν υποβάλεις αίτηση ως μέλος ομάδας)
  • Αν επιλεγείς, μπορείς να ταξιδέψεις για διάστημα από 1 ημέρα έως και 30 ημέρες μεταξύ της 1ης Απριλίου και της 31ης Οκτωβρίου 2020.

Έχε υπόψη σου ότι αν έχεις αναπηρία ή πρόβλημα υγείας που δυσκολεύει το ταξίδι σου, θα σου εξασφαλίσουμε βοήθεια και στήριξη που θα σου δώσουν τη δυνατότητα να λάβεις μέρος στο DiscoverEU.

 Μπορώ να ταξιδέψω με φίλους;

Ναι, μπορείς! Εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Μπορείς να ταξιδέψεις μόνος σου ή με 4 φίλους σου το πολύ σαν ομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί πληρούν τους προαναφερθέντες όρους.

Σ’ αυτή την περίπτωση οι φίλοι σου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό της αίτησής σου για να υποβάλουν τη δική τους αίτηση. Μπορείς να μάθεις περισσότερα στις Συχνές ερωτήσεις B.5 έως Β.11.

Μάλιστα, μπορείς να διοργανώσεις συναντήσεις με άλλους ταξιδιώτες DiscoverEU  προσαρμόζοντας ανάλογα τα σχέδια του ταξιδιού σου!

Δες περισσότερες πληροφορίες εδώ https://europa.eu/youth/discovereu_el?fbclid=IwAR0eqCyELsfTzG_I5nY6KyymNUAxyBqf-8F8G0JDZf7yggNTd6KM69kNNH4