Με την οικονομία και την ενημέρωση για προμήθειες του Άμυνας ξεκίνησε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε το στίγμα για σταδιακές παροχές κατά τη διάρκεια του 2020 ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού, ενώ οι αποφάσεις για το μέρισμα του 2019 θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η μετάθεση των αποφάσεων για το ύψος και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος οφείλεται, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, στο γεγονός ότι τόσο τα ποσά όσο και οι δικαιούχοι αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένα.

stamataki
vivliopoleio

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός τόνισε όσον αφορά στη διαχείριση των, καλύτερων από το στόχο, αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού, ότι «θα ανακοινώνονται σταδιακά τα καλά νέα όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο.»

Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι όσο υπάρχουν θετικά στοιχεία από τον προϋπολογισμό θα προχωρά η εφαρμογή θετικών μέτρων και μέσα στο 2019 και μέσα στο 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για το μέρισμα του 2019 και για το 2020 είναι ανοιχτό να γίνονται βελτιώσεις όσο προχωρά η χρονιά, όχι μόνο στο τέλος.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα ζήτησε από τους υπουργούς να υπενθυμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέσα στην τετραετία θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους υπουργούς για το γεγονός, όπως είπε, ότι τηρούνται μέχρι τώρα τα χρονοδιαγράμματα, καθώς μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ψηφιστεί τουλάχιστον 30 νομοσχέδια.

ΔΕΗ: Ώριμη η κοινωνία για τις αλλαγές

Για ΔΕΗ ο πρωθυπουργός είπε πως: » Δείξαμε ότι ήμασταν διατεθειμένοι να το κάνουμε και όντως σπάσαμε αυγά. Φάνηκε ότι και η κοινωνία είναι ώριμη για αυτές τις αλλαγές».

Αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις σημείωσε ότι πρώτος στόχος είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου υλικού και μετά η προμήθεια νέου, καθώς και ότι αυτή η αναβάθμιση μπορεί να συμβάλει ώστε να δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το βράδυ θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Άμυνας με τρεις πτυχές, για την αναβάθμιση των F16, των Mirage και παροχές επιπλέον υλικών για την παλαιά σύμβαση των F16.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τέλος συγχαρητήρια στους υπουργούς για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς θα έχουν ψηφιστεί με τον υφιστάμενο προγραμματισμό κοντά στα 30 νομοσχέδια μέχρι το τέλος του έτους.

Δυσκολίες για το Κοινωνικό Μέρισμα -Γιατί καθυστερεί -Σε ποιους δεν θα δοθεί

Καθυστερούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα, τόσο για δικαιούχους, όσο για ποσά και κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανά σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να κάνει μια αναφορά στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να γίνει συγκεκριμένος για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος.

Αξιόπιστες πηγές πάντως σημείωναν ότι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση δεν προχωρά σε επίσημες ανακοινώσεις είναι ότι τα χρήματα για το 2019 είναι ελάχιστα, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών τα διαθέσιμα είναι 436 εκατ. ευρώ, ωστόσο από το υπερπλεόνασμα θα «διαφυλαχθεί» ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, ως «απόθεμα ασφαλείας». Έτσι τα χρήματα που αφορούν τους δικαιούχους είναι περίπου 236 εκατ. με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αφήνει ένα μικρό «παράθυρο» να φτάσουν μέχρι τα 300 εκατ.

Ελάχιστα τα χρήματα

Το συγκεκριμένο ποσό ειδικά συγκριτικά με το 2018 που μοιράστηκαν περίπου 900 εκατ. στους δικαιούχους είναι «ελάχιστο».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, δικαιούχοι του μερίσματος ήταν όλοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, ΑμεΑ κ.α) όσοι είχαν εισοδήματα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους, δόθηκαν οδηγίες στο υπουργείο Εργασίας να αναζητήσει εν δυνάμει δικαιούχους από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.

Η κυβέρνηση φέρεται να καταλήγει στην παροχή ενός μερίσματος μόνο σε ΑμεΑ, πολύτεκνους και σε ορισμένες κατηγορίες μακροχρόνια ανέργων και μάλιστα με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών που έλαβαν κοινωνικό μέρισμα τα έτη 2016, 2017 και 2018, φαίνεται να μένουν οριστικά και αμετάκλητα έξω από την συγκεκριμένη παροχή.

Ταυτόχρονα αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πληροφορίες περί πιθανής εφάπαξ μείωσης της ειδική εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.