Η κρίση όπου βιώνουμε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία δεν είναι μονάχα οικονομική, αλλά πρωτίστως θεσμική. Όλοι έχουν συμφωνήσει με την παραδοχή ότι ο κύκλος του μεταπολιτευτικού συστήματος έχει κλείσει, αλλά δυστυχώς πέραν αυτής της διαπίστωσης, απουσιάζει η ουσιαστική προσέγγιση.

Από πολλούς, το τέλος της μεταπολίτευσης οριοθετείται μόνο ως το τέλος του λαϊκισμού και η απαρχή της εποχής της αλήθειας και του ρεαλισμού.

Το τέλος, όμως, ενός συστήματος που έχει οδηγήσει την χώρα μας σε βαθύ τέλμα, δεν μπορεί να βασίζεται σε ψυχολογικού τύπου προσεγγίσεις, αλλά πρωτίστως οφείλει να αναλύει τις παθογένειες του συστήματος που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Οι παθογένειες όλων των υποσυστημάτων όπως το Πολιτικό, το Οικονομικό, η Δικαιοσύνη, η Δημόσια Διοίκηση, η Παιδεία, η Υγεία κ.α. που απαρτίζουν το συνολικό σύστημα λειτουργίας της μεταπολίτευσης, είναι ζωτικής σημασίας να καταγραφούν και να αναδειχθούν.

Η κύρια εργασία των πολιτικών και των κομμάτων, εάν πράγματι θέλουν να είναι χρήσιμοι στους πολίτες και την κοινωνία, είναι να καταγράψουν  τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες των δημοσίων αυτών συστημάτων και με παρρησία να τις δημοσιεύσουν.

Εάν οι πολιτικοί και οι κομματικοί φορείς θέλουν να ανακτήσουν την χαμένη αξιοπιστία τους, οφείλουν να μην πολιτεύονται με αοριστίες, λαϊκισμό, ξύλινο λόγο και προγράμματα – εκθέσεις ιδεών που δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή και δεν εφαρμόζονται ποτέ. Εάν σέβονται το δημόσιο χρήμα με το οποίο αμείβονται, ο πολιτικός λόγος τους οφείλει να είναι προϊόν ενδελεχούς εργασίας και τεκμηρίωσης, αποτυπώνοντας λαγαρά ειδικευμένες προτάσεις και λύσεις.

Εάν οι πολιτικοί και οι κομματικοί φορείς σέβονται την λαϊκή βούληση, την Δημοκρατία και τους πολίτες, από το υστέρημα των οποίων αμείβονται, αντί να καταφεύγουν σε συνθήματα και αφιονιστικούς αφορισμούς ας εντρυφήσουν στην κατάρτιση τεκμηριωμένων ολοκληρωμένων προγραμμάτων.  Όσοι δεν δύναται, ας λυτρώσουν επιτέλους την πολιτική, την Δημοκρατία και τους πολίτες από την παρασιτική δημόσια παρουσία τους!

Ο υπερκερασμός της κρίσης και η μετεξέλιξη της χώρας μας σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, θα κριθεί στον βαθμό που όντως καταδειχθεί ότι έχουμε πλέον διδαχθεί από τα λάθη μας, ότι εν τέλει βρήκαμε την δύναμη και τα διορθώσαμε και εφεξής πορευόμαστε ατενίζοντας το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία!

stamataki