Την στιγμή όπου η ελληνική οικονομία είναι βυθισμένη στα ελλείμματα – χρέος, εμπορικό, δημόσιο- και την ύφεση, θυμίζοντας την περίοδο του 2008, με χιλιάδες επιχειρήσεις ιδιαίτερα στους κλάδους του εμπορίου, της εστίασης, και των καταλυμάτων να ψυχορραγούν, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσιάζεται ως “μάννα εξ ουρανού”, πανάκεια για κάθε οικονομική νόσο.

Είναι πράγματι όμως έτσι;

Η ίδια η έκθεση προβλέπει ότι τα 30 δισ. ευρώ του ταμείου, θα δημιουργήσουν περίπου 180.000 θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 7%.

Πώς γίνεται να εισρεύσουν όμως στα δημόσια ταμεία 30 δισεκατομμύρια και να αυξήσουν το προϊόν της χώρας μόλις κατά 13 δισ. ευρώ;

Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσό μεγαλύτερο από 17 δισεκατομμύρια θα επιστρέψει στις βιομηχανίες του Βορρά, ως εισαγωγές εμπορευμάτων, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από το ίδιο το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, το οποίο βασίζεται στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών κ.α.

Παρότι ο δευτερογενής τομέας, η μεταποίηση, η έρευνα και η καινοτομία βρίσκονται υπό δραματική υποχρηματοδότηση και σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ως προς την συμμετοχή τους στο ΑΕΠ, υστερώντας δραματικά σε σχέση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, παρά ταύτα προβλέπονται “ψίχουλα” και αυτά χωρίς σοβαρό σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την είσοδο στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Το παρασιτικό, αντιπαραγωγικό, καταναλωτικό μοντέλο, το οποίο βασίζεται στις εισαγωγές και το οποίο οδήγησε στην χρεωκοπία της Ελλάδας το 2009, δυστυχώς φαίνεται να ακολουθείται πιστά.

Η χώρα μας έχει και τους ανθρώπους αλλά και την υποδομή να δημιουργήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και δεδομένου του πακτωλού χρημάτων που θα εισρεύσουν, δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

Απαιτείται άμεση αναπροσαρμογή της διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης, διαφορετικά θα χαθεί ακόμη μια σημαντική δυνατότητα,  εντείνοντας τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Οι συνταγές του παρελθόντος απέτυχαν και δεν γίνεται εφαρμόζοντας την ίδια μέθοδο, να προσδοκούμε σε άλλα αποτελέσματα. Εάν χαθεί και το τραίνο της 4η βιομηχανικής επανάστασης, τότε πράγματι το μέλλον της πατρίδας μας προδιαγράφεται ζοφερό. Οι κρατούντες τις τύχες της χώρας ας αλλάξουν πορεία, εάν πράγματι επιδιώκουν την ευημερία, την κοινωνική πρόοδο και τη δικαιοσύνη, πριν να είναι πλέον αργά.