Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος τροφίμων με τις πρώτες πληρωμές να σχεδιάζονται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Από τότε και μετά, κάθε μήνα έως και τον Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει είτε τους τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε τις άυλες ψηφιακές κάρτες των δικαιούχων με ποσά που κυμαίνονται από 22 έως και 72 ευρώ (για μονομελές νοικοκυριό ή οικογένεια με τέσσερα παιδιά αντίστοιχα) με το συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου να φτάνει τα 650 εκατ. ευρώ και να χρηματοδοτείται από το φόρο στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr.

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, υποστηρίζει η κυβέρνηση, πως έρχεται να καλύψει το 10% της επιβάρυνσης των δαπανών διατροφής 3,2 εκατομμυρίων νοικοκυριών με 8,5 εκατομμύρια μέλη , όσο δηλαδή περίπου ο μέσος πληθωρισμός του 2022.

Το μέτρο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή το περασμένο Σάββατο και η σχετική διάταξη νόμου αναμένεται να κατατεθεί αύριο. Η άυλη ψηφιακή κάρτα, στα πρότυπα του Fuel Pass θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και ζαχαροπλαστεία και ενδεχομένως και λαϊκές αγορές, στο βαθμό που οι πωλητές χρησιμοποιούνν POS.

Αν οι δικαιούχοι, επιλέξουν κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα χάνουν ένα ποσοστό της αξίας της ενίσχυσης (20%) αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπου θέλουν τα χρήματά τους τα οποία θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας vouchers.gov.gr χωρίς να χρειάζεται η κατάθεση παραστατικών αγορών με «διαβατήριο» εισοδηματικά κριτήρια και προσδιοριστικό στοιχείο των ενισχύσεων τα μέλη του νοικοκυριού.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παραδείγματα μηνιαίου ορίου αγορών και ύψος ενίσχυσης:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Έτσι, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Πηγή: Euro2day