Απόψε στις 22.40… κοίτα ψηλά. Γιατί η πρώτη βροχή πεφταστεριών της χρονιάς είναι εδώ, και εκείνη την ώρα αναμένεται η κορύφωσή της, που θα είναι ορατή και στον ουρανό της Ελλάδας, σύννεφων επιτρεπόντων.

Η βρετανική Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία λέει πως οι φετινές Τεταρτίδες μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και η καλύτερη βροχή διαττόντων του φετινού έτους, γιατί οι συνθήκες παρατήρησης του ουρανού απόψε θα είναι ιδανικές: Χτες 2 Ιανουαρίου είχαμε Νέα Σελήνη, άρα ο νυχτερινός ουρανός θα είναι αρκούντως σκοτεινός, ενώ η επόμενη πανσέληνος, η πρώτη του 2022, αναμένεται το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου.

Μάλιστα λίγο μετά την κορύφωση των Τεταρτιδών, το πρωί της Τρίτης 4 Ιανουαρίου, στις 08:52 ώρα Ελλάδας, η Γη θα βρεθεί στο περιήλιο της, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της από τον Ήλιο.

Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειοανατολική στον ουρανό. Εμφανίζουν στο αποκορύφωμά τους έως 50 μετέωρα την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές. Είναι μια βροχή διαττόντων που θεωρείται καλύτερη του μέσου όρου, αν και είναι λιγότερη γνωστή από άλλες όπως των Λεοντιδών, των Ωριωνιδών και των Διδυμίδων, καθώς τα μετέωρά της είναι πιο αχνά, αλλά συχνά φωτίζουν τον ουρανό με ασυνήθιστα γιγάντιες «ουρές».

Πηγή: in2life.gr

stamataki