Για άλλο ένα καλοκαίρι που είναι αναμενόμενες οι υψηλές θερμοκρασίες ο Αν. Υπουργός Υγείας και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν φρόντισαν να διορθώσουν τα προβλήματα του κλιματισμού προκειμένου να υπάρχει επαρκή ψύξη στους χώρους των Νοσοκομείων.

Χαλασμένοι οι κεντρικοί κλιματισμοί ή ασυντήρητοι με μικρή απόδοση σε πάρα πολλά Νοσοκομεία, κλιματιστικά δαπέδου πανάρχαια που τρέχουν νερά, σκουριασμένα που συνεχώς χαλάνε. Θάλαμοι, χώροι αναμονής ασθενών, χειρουργεία, χωρίς κλιματισμό με καύσωνα.

Εικόνες εγκατάλειψης των Νοσοκομείων. Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν χρήματα να συντηρήσουν τον κλιματισμό, να πετάξουν τα πανάρχαια σώματα δαπέδου, να αγοράσουν air condition. Εργαζόμενοι συγκεντρώνουν χρήματα μεταξύ τους για να αγοράσουν κλιματιστικά.

Πολλοί ασθενείς, συγγενείς κάνουν δωρεές κλιματικά όταν έρχονται οι ίδιοι οι ασθενείς αντιμέτωποι με τη ζέστη. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών έχουν κάνει δεκάδες έγγραφα προς τις Διοικήσεις από το χειμώνα επισημαίνοντας τα προβλήματα στο κλιματισμό. Λόγω οικονομικής δυσπραγίας των Νοσοκομείων δεν προχώρησαν σε συντήρηση, ανανέωση, συμπλήρωση του κλιματισμού.

Πέρυσι επισημάναμε πολλά Νοσοκομεία με προβλήματα. Δυστυχώς μετά από έρευνά μας και εφέτος ίδια κατάσταση επικρατεί.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ: Χαλασμένος ο κεντρικός κλιματισμός. Αναβάλλονται τα χειρουργεία λόγω ζέστης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ: Ο κεντρικός κλιματισμός δεν καλύπτει όλες τις πτέρυγες του Νοσοκομείου. Χαλασμένα κλιματιστικά σε θαλάμους Νοσηλευτικών τμημάτων, ιατρεία σε χώρους αναμονής. Αλλού δεν υπάρχουν καθόλου κλιματιστικά.

Συγκεκριμένα κλιματισμό δεν διαθέτουν τα τακτικά ιατρεία. Στη Β’ παθολογική λειτουργούν τα κλιματιστικά δύο θαλάμων από τους πέντε.

Στη Γ’ παθολογική δεν υπάρχουν κλιματιστικά σε κανένα θάλαμο.

Στην ουρολογική κλινική δεν δουλεύουν κλιματιστικά σε 2 θαλάμους. Στην παιδοχειρουργική δεν λειτουργούν σε 2 θαλάμους και στα χειρουργεία είναι χαλασμένο ένα κλιματιστικό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ: Μεγάλο πρόβλημα με τη ζέστη σε όλο το Νοσοκομείο. Ο κεντρικός κλιματισμός είναι ελλιπείς και δεν καλύπτει τις ανάγκες. Οι πτέρυγες του Νοσοκομείου που δεν είναι συνδεδεμένες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με τη ζέστη.

Πολλά κλιματιστικά σε θαλάμους ασθενών δεν λειτουργούν, είναι παλαιά σώματα χωρίς συντήρηση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ: Στους χώρους αναμονής των ασθενών έξω από το Ακτινολογικό εργαστήριο και τον Αξονικό Τομογράφο είναι έντονη η ζέστη. Προσπαθούν με ανεμιστήρες να λύσουν το πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και πέρυσι χωρίς να έχει επιλυθεί.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ: Χαλασμένος ο κεντρικός κλιματισμός από πέρυσι το Σεπτέμβρη. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών έκαναν δεκάδες έγγραφα προς τη Διοίκηση από το χειμώνα προειδοποιώντας για το πρόβλημα. Η Διοίκηση τίποτα. Τακτικά ιατρεία, ΤΕΠ και κλινικές έχουν έντονο πρόβλημα με τη ζέστη. Έκλεισαν τα τμήματα οι εργαζόμενοι λόγω της έντονης ζέστης και βγήκαν έξω να διαμαρτυρηθούν στη Διοίκηση.

Βρέθηκε μια προσωρινή λύση σε λίγους χώρους με την εγκατάσταση μεταχειρισμένων κλιματιστικών, αλλά το πρόβλημα είναι έντονο και συνεχίζει να υφίσταται.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: Παρ’ ότι έγινε συντήρηση των κλιματιστικών δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ψύξης – θέρμανσης στο Νοσοκομείο.

Υπάρχουν κλιματιστικά δαπέδου, σκουριασμένα, συχνά χαλασμένα χωρίς απόδοση, απαρχαιωμένα. Δεν υπάρχουν χρήματα για την αντικατάστασή τους. ως εκ τούτω συνεχώς θα υπάρχει πρόβλημα με τη ζέστη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΞΑ: Ο κεντρικός κλιματισμός δεν λειτουργεί σε πολλά τμήματα.

Το αιματολογικό εργαστήριο βράζει, προσπαθούν με ανεμιστήρες. Οι ασθενείς στην αιματολογική κλινική αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τη ζέστη. Πρόβλημα υπάρχει και στις κλινικές. Χαλασμένα και ελλιπή κλιματιστικά. Στα πλυντήρια ίδια κατάσταση.

Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Οι εξωνοσοκομειακές δομές που φιλοξενούν ψυχικά πάσχοντες (ξενώνες) δεν διαθέτουν κλιματισμό. Δεν υπάρχουν χρήματα στα Νοσοκομεία για την αγορά τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Ασυντήρητος ο κεντρικός κλιματισμός. Από τις τέσσερεις ψυκτικές μονάδες λειτουργεί η μία. Έντονη η ζέστη στις κλινικές. Αφόρητη η κατάσταση στα πλυντήρια, τους χώρους αναμονής των ασθενών έξω από τα εργαστήρια, τον αξονικό, στους διαδρόμους, την Διοικητικής υπηρεσία. Αναγκάστηκε το Σωματείο Εργαζομένων να δωρίσει στο Νοσοκομείο μερικές ατομικές ψυκτικές μονάδες, χωρίς βέβαια να καλυφθεί το Νοσοκομείο.

ΠΑΝ/ΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (ΡΙΟ): Ο κλιματισμός γίνεται με κλιματιστικά σώματα. Είναι ασυντήρητα και ελλιπή. Δεν διαθέτουν κλιματιστικά πολλοί θάλαμοι ασθενών και άλλοι χώροι του Νοσοκομείου, όπως χειρουργική και παθολογική κλινική.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ: Η ζέστη είναι έντονη σε όλο το Νοσοκομείο. Τα κλιματιστικά όπου υπάρχουν υπολειτουργούν λόγω παλαιότητας και έλλειψη συντήρησης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩ: Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι χωρίς κλιματισμό. Αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα οι ασθενείς που περιμένουν έξω από τα ΤΕΠ. Έντονη είναι η ζέστη στους διαδρόμους και τα σαλόνια επισκεπτηρίων των κλινικών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ: Ελλιπέστατος κεντρικός κλιματισμός. Υπάρχουν πανάρχαια κλιματιστικά δαπέδου που τρέχουν νερά, τα οποία υπολειτουργούν και χαλάνε συνεχώς. Έντονη η ζέστη σε όλο το Νοσοκομείο.

ΠΑΝ/ΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Κλιματισμός σε λίγα τμήματα του νοσοκομείου μόνο με αυτόνομες μονάδες, και κεντρικός κλιματισμός μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες και εξωτερικά τακτικά ιατρεία. Δεν υπάρχει στις κλινικές. Με ανεμιστήρες γίνεται η ψύξη και όχι σε όλες τις κλινικές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ: Δεν υπάρχει καθόλου κλιματισμός. Έντονη η ζέστη. Ανεμιστήρες φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Δεν υπάρχει καθόλου κλιματιστική κάλυψη σε όλες τις κλινικές. Φέρνουν οι ασθενείς ανεμιστήρες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Καμία συντήρηση στα ήδη υπάρχοντα κλιματιστικά του Νοσοκομείου εδώ και μια 5ετία περίπου, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται σχεδόν απαγορευτική η αντικατάσταση ενός πεπαλαιωμένου και μη αποδοτικού κλιματιστικού με καινούριο. Αιτία η μη ύπαρξη ικανοποιητικού ποσού στους ανάλογους κωδικούς για δαπάνες συντηρήσεων και τεχνικών βελτιώσεων.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ: Στα περισσότερα δεν υπάρχει κλιματισμός και όπου υπάρχει είναι παλιάς τεχνολογίας και χωρίς συντήρηση.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων