Με στοιχήματα η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς μετά το ραντεβού Σκάρλετ Γιόχανσον –  Ευκλείδη Τσακαλώτου και ο Παύλος Πολάκης πρέπει να ετοιμάζεται να βάλει σκουλαρίκι στην μύτη.

Πολάκης

«Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους που θέτει ο προϋπολογισμός θα περάσει χαλκά από την μύτη του.

Σκυλακάκης

Απαντώντας ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε ότι όχι μόνο θα επιτευχθούν τα στοιχήματα του οικονομικού επιτελείου για την ανάπτυξη και την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και ότι «ο Παύλος Πολάκης θα γίνει πιο μοδάτος».

Γεραπετρίτης

Υπενθυμίζεται πως στην χθεσινή συνεδρίαση ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θύμισε παλαιότερη ατάκα του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου που είχε πει ότι “ο κ. Μητσοτάκης θέλει πρωτογενή πλεονάσματα κάτω του 2% και εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον”.

“Κάποτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για την Γιόχανσον. Σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε αγιοβασιλιάτικα δώρα. Λοιπόν, σας λέω ότι και το ραντεβού σχεδόν πραγματοποιήθηκε και πως ότι υποσχεθήκαμε το κάναμε μέχρι κεραίας.

Υποσχεθήκαμε μείωση του ΕΝΦΙΑ και το κάναμε, μείωση της τιμής των φαρμάκων, καθολική απαγόρευση του καπνίσματος. Σήμερα η χώρα δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια και δείχνει ότι η εμπιστοσύνη δεν είναι μόνο από την κοινωνία αλλά και από τις αγορές. Εμείς δεν χρειάζεται να αναπληρώσουμε την αξιοπιστία με υπερπλεονάσματα”.

Πέραν αυτών, ο κ. Σκυλακάκης σχολιάζοντας συνολικά στην ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, εξέφρασε την άποψη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κατανοήσει γιατί έχασε τις εκλογές.

“Αποτύχατε στην οικονομία”

«Δεν αποτύχατε στην επικοινωνία, στην οικονομία αποτύχατε» είπε και υποστήριξε ότι εκτός από πρώτο τραγικό εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ακολούθησε νέα αποτυχία με περισσότερη λιτότητα και πρόσθετη αύξηση φορολογικών βαρών πολύ παραπάνω από όσο ζητούσε ο Σόιμπλε. «Από επαναστάτες χωρίς αιτία, γίνατε φορομπήχτες χωρίς αιτία» είπε.

Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το τεράστιο έλλειμμα επενδύσεων.

«Παραδώσατε μια χώρα τελευταία στην Ευρώπη και τέταρτη από το τέλος σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η χώρα εδώ και χρόνια χάνει κεφάλαιο διότι εξήγησε χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει αύριο.

«Το μόνο που βρίσκετε να μας πείτε είναι ότι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις δεν δημιουργεί αναδιανομή εισοδήματος» είπε για να απαντήσει «και βέβαια δεν κάνει αλλά αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις.

Ο υφυπουργός είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η χώρα από τις πιο ανταγωνιστικές στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε και σε ότι αφορά την μεσαία τάξη. «Την ταράξατε στους φόρους και τώρα εμφανίζεστε ως τιμητές» είπε.

Τόνισε πάντως ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν και οι φόροι αλλά και η φοροδιαφυγή και σημείωσε ότι η πολιτεία πρέπει να έχει καλύτερη εικόνα των οικονομικών για να κάνει πιο δίκαιες πολιτικές.

Τέλος αναφέρθηκε και στην διανομή επιδομάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η χώρα δεν έχει επιβιώσει από τα επιδόματα, αλλά αντίθετα στάθηκε στα πόδια της μετά τις καταστροφές λόγω της σκληρής δουλειάς.

Τσακαλώτος

Η τοποθέτηση του προκάλεσε την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος υπενθύμισε ότι η μεσαία τάξη καταστράφηκε όχι λόγω του ΣΥΡΙΖΑ αλλά λόγω της μείωσης του ΑΕΠ κατά 26% στα χρόνια της κρίσης.

«Εμείς αντίθετα το αυξήσαμε κατά 2%» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε «με τις δικές σας πολιτικές εσείς φέρατε τη μεσαία τάξη εδώ που είναι και δεν θα τη ξαναφέρετε εκεί που ήταν» είπε.

«Τριάντα χρόνια σας θυμάμαι να λέτε ξοδέψτε και άλλα. Πράγματι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26% αλλά εσείς χρεώσατε τον ελληνικό λαό με 16% βάρη παραπάνω από όσα ζητούσε ο Σόιμπλε» απάντησε ο κ. Σκυλακάκης.