Για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού την οποία μπορούμε να κολλήσουμε πολλές φορές, για την τέταρτη δόση του εμβολίου και το πότε αναμένεται να γίνει αλλά και για την αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας, που ωστόσο δεν θα σημάνουν ακόμα την επιστροφή στην κανονικότητα μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «υπάρχει μία γενικότερη πολιτική απόφαση, παγκόσμια, που θέλει να φύγουμε από τους περιορισμούς και να λειτουργήσει η κοινωνία κανονικά. Το επιδημιολογικό κύμα που περνάμε πέφτει σιγά σιγά. Πέφτουν τα κρούσματα, αρχίζουν και ελαττώνονται οι διασωληνώσεις», ωστόσο υπάρχει η ανησυχία για την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής. «Την επιδημία την καθοδηγούν οι παραλλαγές. Αυτό είναι απρόβλεπτο» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

vivliopoleio
stamataki

«Η αβεβαιότητα είναι αν θα υπάρξει νέο κύμα, ή καινούργια παραλλαγή, αυτή είναι η αβεβαιότητα με την οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια» ανέφερε.

«Μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρά τα κρούσματα αλλά πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Δεν κρεμάμε τη μάσκα μας. Δεν συζητάμε ακόμα για κανονικότητα», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

«Ετήσια αναμνηστική η τέταρτη δόση»

Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας για τη μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε ότι «ο ιός αυτός έχει μεγάλη διασπορά, αλλά είναι λιγότερο μεταδοτικός. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορούμε να κολλήσουμε πολλές φορές. Είναι σαν το κοινό κρυολόγημα».

Όσον αφορά την πιθανότητα τέταρτης δόσης εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει σύντομα κάτι τέτοιο. «Αν υπάρξει τέταρτη δόση ουσιαστικά θα είναι ετήσια αναμνηστική, σαν της γρίπης».

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει»

Αναφερόμενος στους υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι και με δεδομένο ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι και αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

«Όταν τελειώσει η πανδημία προφανώς και δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να γίνει κατανοητό. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρά τα κρούσματα αλλά πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Δεν κρεμάμε τη μάσκα μας. Δεν συζητάμε για κανονικότητα. Είμαστε μακριά στο να πούμε ότι επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα περάσει πολύς καιρός πριν καταλάβουμε ότι τελείωσε η πανδημία.