Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος  σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ μίλησε για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, αρχής γενομένης από τους Δήμους και τα Δημοτικά τέλη.

Δημοτικά τέλη

Διευκρίνισε ότι οι Δήμοι θα είναι σε θέση στις αρχές του καινούργιου έτους, 2020, να γνωρίζουν τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνει κάθε πολίτης στο Ε9.

stamataki

Αυτό κατέστη δυνατόν μέσα από τη συνεργασία των Υπουργείων  Ψηφιακής Πολιτικής  και Εσωτερικών με την ΑΑΔΕ.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι με την προϋπόθεση ότι οι Δήμοι θα εισπράξουν για τον καινούργιο χρόνο τα τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα κάθε σπιτιού που δηλώνεται στο  Ε9, δεν θα πληρωθούν αναδρομικά τέλη και πρόστιμα.

«Νοικοκυρεύουμε το κράτος, κάνουμε μια νέα αρχή, το κράτος πρέπει να σέβεται τους πολίτες και οι πολίτες το κράτος» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος

Μεταναστευτικό

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νησιά και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να δεχθεί απεριόριστο αριθμό προσφύγων και μεταναστών :

«Η προσπάθεια που γίνεται είναι η κατανομή να είναι όσο γίνεται πιο αναλογική. Όλοι μαζί θα επωμιστούμε το βάρος, γιατί όλοι μαζί πονάμε για αυτό που συμβαίνει στην Μυτιλήνη και στη Σάμο. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τους συμπατριώτες μας εκεί και πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά».

Όπως υπογράμμισε, ο κ. Θεοδωρικάκος,  ο πρωθυπουργός δίνει μάχη στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο με ιδιαίτερο επιχειρησιακό ρόλο του κ. Στεφανή.

Ο κ. Θεοδωρικάκος  διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει όποιο πρόσθετο μέτρο χρειαστεί για να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών και η κοινωνική συνοχή. «Η ελληνική Κυβέρνηση κάνει όλα όσα πρέπει για να λειτουργήσει ως ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια για όλους τους Έλληνες πολίτες», είπε.

Φύλαξη συνόρων – Στήριξη νησιών

Τόνισε ότι προτεραιότητα υπάρχει στη φύλαξη των συνόρων, στην αξιολόγηση των προσφύγων από τους μετανάστες και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία η παραμονή τους θα γίνεται κυρίως σε κλειστά κέντρα.

Όπως είπε το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με Περιφερειάρχες και Δημάρχους των νησιών του Αιγαίου τα οποία στηρίζει οικονομικά.

«Επεξεργαζόμαστε από κοινού ένα πρόγραμμα στήριξης των νησιών, ώστε μαζί με την αποφόρτιση που θα γίνει, την μείωση του αριθμού των μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται εκεί, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και η ασφάλεια με έργα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων, στήριξη κοινωνικών αθλητικών και διοικητικών υποδομών, έργα οδοποιίας και έκτακτη ενίσχυση των δήμων της Λέσβου και της  Σάμου, γιατί η κατάσταση είναι τραγική σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματικά», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Novartis

Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στην υπόθεση Novartis, επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια παντού: «Και για την υπόθεση Novartis διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα. Όλη η αλήθεια στο φως και ο ελληνικός λαός θα βγάλει τα συμπεράσματά του», είπε.

Δημοσκόπηση

Σχολιάζοντας τη νέα δημοσκόπηση που παρουσιάζει το «Πρώτο Θέμα» σημείωσε ότι τα ποσοστά που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα της καλής προετοιμασίας της κυβέρνησης, τόνισε ότι απαιτείται σκληρή δουλειά και ότι συμμερίζεται αυτό που και ο πρωθυπουργός συνιστά: «Οι στόχοι μας είναι ψηλά και το βλέμμα μας είναι χαμηλά»..

Ψήφος Ελλήνων Εξωτερικού

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να τηρήσει τη συμφωνία της Διακομματικής και επανέλαβε ότι για να περάσει οποιοσδήποτε νόμος από τη Βουλή πρέπει να συγκεντρώσει 200 ψήφους και η ΝΔ διαθέτει 158. Συνεπώς έπρεπε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

«Η Κυβέρνηση αυτό που κάνει τώρα, αυτό που θα προσπαθήσουμε να περάσει στη Βουλή, δεν είναι αυτό που θέλαμε, δεν είναι το  καλύτερο δυνατό. Εμείς θέλαμε άπαξ άπαντες, όλοι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό που έχουν τις σχέσεις που είπατε πριν, χωρίς καμία εξαίρεση,  να ψηφίζουν εκεί και μάλιστα να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο γιατί αυτό είναι το πιο εύκολο, το πιο γρήγορο και διευκολύνει πάρα πολύ τη συμμετοχή. Εάν φέρναμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή θα παίρναμε 158 ψήφους ή μαζί με ένα-δύο Κόμματα θα φτάναμε τις 190.

Χρειαζόμασταν 200 ψήφους. Εάν δεν βρίσκουμε 200 ψήφους δεν γίνεται τίποτα και οι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν εκεί που κατοικούν, κανένας», διευκρίνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο υπογράμμισε  ότι  είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.