Η ασάφεια ως προς την καθαυτό έναρξη δραστηριοτήτων της Starlink στην Ελλάδα έχει τερματιστεί οριστικά. Το «δορυφορικό Ιντερνετ του Ελον Μασκ» -όπως είναι κοινώς γνωστές οι υπηρεσίες της Starlink- είναι διαθέσιμο και χρησιμοποιείται ήδη από Ελληνες συνδρομητές.

Μολονότι η εταιρεία δεν λειτουργεί με βάση κάποιο τοπικό παράρτημα ή αντιπροσωπεία στη χώρα μας, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί πλέον να συνδεθεί στο Διαδίκτυο μέσω των δορυφόρων της Starlink. Υπό δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις: α) Ο χρήστης να έχει ελέγξει ότι η υπηρεσία είναι προσβάσιμη από τη διεύθυνση όπου θα εγκατασταθεί το κάτοπτρο (πιάτο) και β) να παραγγείλει το «πακέτο» της Starlink απευθείας από την εταιρεία, καταβάλλοντας 739 ευρώ. Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνεται το κόστος του εξοπλισμού (654 ευρώ) και τα έξοδα αποστολής του (85 ευρώ). Η δε συνδρομή έχει οριστεί στα 99 ευρώ ανά μήνα.

Η έλευση της Starlink αποτελεί μείζον γεγονός για τον τομέα των ευρυζωνικών υπηρεσιών, καθώς κατ᾿ ανάγκην ωθεί προς την αφύπνιση μια ολόκληρη αγορά. Διότι, η παροχή δορυφορικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο δεν είναι κάτι καινούριο, διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Οι πάροχοι των υπηρεσιών αυτού του είδους αναπτύσσονται στην εγχώρια αγορά επί αρκετά χρόνια, χωρίς όμως να έχουν κατορθώσει να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό συνδρομητών. Εως πρότινος το «δορυφορικό Ιντερνετ» ήταν κατά το πλείστον ελάχιστα γνωστό και παρέμενε ταυτισμένο κυρίως -δικαίως και αδίκως- με πολύ υψηλές χρεώσεις, ασταθή και ευμετάβλητη λειτουργία αναλόγως των καιρικών συνθηκών, αλλά και σχετικά χαμηλές επιδόσεις. Οπότε, η πλήρης ενεργοποίηση της Starlink στην Ελλάδα αυτομάτως ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα στον χώρο.

Η εταιρεία του Ελον Μασκ -ως θυγατρική της διαστημικής SpaceX- υπόσχεται αδιάλειπτη δορυφορική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και δη σε ταχύτητες που συγκρίνονται ή και ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες των επίγειων συνδέσεων, ακόμη και όσων εξ αυτών εκτελούνται μέσω οπτικών ινών, οι οποίες θεωρούνται γενικώς ως οι πλέον αποδοτικές.

Το γεγονός ότι, ελέω Starlink, το δορυφορικό Ιντερνετ περνά σε μια εντελώς νέα και ποιοτικά ανώτερη φάση πιστοποιείται αφενός από την επίσημη αδειοδότηση που χορήγησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την εγκατάσταση των απαραίτητων, ειδικών κατόπτρων της αμερικανικής εταιρείας. Αφετέρου, το πλέον έγκυρο πειστήριο ότι η Starlink είναι πλέον καθ᾿ όλα ενεργή στη χώρα μας, αποτελούν ίσως οι φωτογραφίες που αναρτώνται στο Facebook, στη σελίδα της ομάδας «Starlink Greece Community».

Η συγκεκριμένη κοινότητα αριθμεί προς το παρόν πάνω από 250 μέλη και από την ημέρα της δημιουργίας της, στις 18 Φεβρουαρίου του 2021 έως τον περασμένο Μάρτιο περίπου, δεν ήταν παρά ένας τόπος εικονικής συνάθροισης ανθρώπων που αδημονούσαν να δουν στην οθόνη του υπολογιστή τους, επιτέλους, την ειδοποίηση ότι η Starlink είναι διαθέσιμη στην περιοχή τους. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, στο άτυπο αυτό forum δημοσιοποιούνται εικόνες είτε από το κιβώτιο με τον εξοπλισμό για την εγκατάσταση του κατόπτρου (προαιρετικά περιλαμβάνονται ακόμη και τα τρυπάνια για τη διάτρηση τοίχων) είτε screenshot από μετρήσεις ταχύτητας. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν τη θεαματική διαφορά απόδοσης της δορυφορικής σύνδεσης μέσω Starlink, σε σύγκριση με κάποια συμβατική – με τα κλασικά χάλκινα καλώδια ή με οπτικές ίνες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα