Σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που ισχύει για την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,  ο κίνδυνος πυρκαγιών στην Αττική, την ανατολική Βοιωτία, την  κεντρική και νότια Εύβοια, την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την ανατολική Λακωνία και τα Κύθηρα είναι σε ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 5) και η πιθανότητα εκδήλωσης και στη συνέχεια ανάπτυξης πυρκαγιάς θεωρείται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ.

Ενώ πολλές περιοχές της χώρας είναι στην κατηγορία κινδύνου 4 !

Συγκεκριμένα

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

·- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

·- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

·- Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

·- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

·- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

·- Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

·- Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

·- Περιφέρεια Πελοποννήσου

·- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

·- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 

·- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)

·- Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

·- Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 και στο 112.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε εφαρμογή το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές στους παρακάτω δρόμους για τις ημέρες εκείνες που ο «Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πρόβλεψη κατηγορίας κινδύνου 4:Πολύ Υψηλή & 5: Κατάσταση Συναγερμού. Η απαγόρευση αφορά την ημέρα πρόβλεψης.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ (αναλυτικά και με χάρτες εδώ https://artemidanews.gr/simeia-apagoreysis-kykloforias-se-spata/ ) :

Στον λόφο Μπούρα της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων.

Στον οικισμό που βρίσκεται μεταξύ του βορειοδυτικού αντερείσματος του λόφου «Έτος» και της λεωφόρου Μαραθώνος στη Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) Σπάτων (οδ. Λιοφύτι κ ανώνυμοι οδοί).

Στον οικισμό «Βουνούπολη» που βρίσκεται μεταξύ του νοτιοανατολικού αντερείσματος του λόφου «Έτος» και της οδ. Ήμερου Πεύκου στη ΔΕ Σπάτων (από την οδ. Ιωάννου Ε. και δυτικά).

Στο άλσος «ΟΤΕ» όπισθεν του Δημοτικού Καταστήματος Αρτέμιδος (πρώην Δημαρχείο).

Στη θέση «Κίπι» του Δημοτικού Καταστήματος Αρτέμιδος και συγκεκριμένα επί της οδού Ολυμπίας δυτικά της συμβολής της με την οδό Διονύσου, στις οδούς Νυμφών, Ολύμπου, Πανός, Ρόδων, Ροδοδάφνης, Υακίνθου και έως το τέλος αυτών.

Ύψωμα του Αγίου Ιωάννη το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής ισχύει το έγγραφο AΔA :ΨΘ467Λ7-1ΔT.

Σε γειτονικούς δήμους ισχύουν τα παρακάτω :

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ :

Στο δρόμο στην θέση «Χαμολιά» του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, που διέρχεται από τις κατασκηνώσεις.

Στην οδό Μυρινούντος & Πόρτο – Ράφτη Κουβαρά, στα όρια του Δήμου Σαρωνικού, η απαγόρευση να επεκτείνεται για την οδό Μυρινούντος και μέχρι το ύψος της οδού Στησαγόρα (αρχή Ιπποδρόμου) και για την οδό Κουβαρά, Πόρτο-Ράφτη μέχρι την εκτός σχεδίου περιοχή Πόρτο-Ράφτη, (θέση Πρόι-Στίρι).

Απόλλωνος, στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα, στην συμβολή με την ανώνυμη οδό που καταλήγει στη παραλία της Ερωτοσπηλιάς.

Κορώνης, στην περιοχή του Αυλακίου και ειδικότερα στην συμβολή της με την ανώνυμη οδό που ενώνει κάθετα την οδό Αυλακίου με την οδό Κορώνης.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ :

Στους δρόμους του Περιαστικού Δάσους της Δημοτικής Ενότητας Ανθούσας το οποίο συνορεύει: Δυτικά µε το κεντρικό ρεύµα της Λεωφ. Ανθούσας-Παλλήνης και τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις της δημοτικής ενότητας Ανθούσας, βόρεια µε το Δήµο Πεντέλης, νότια µε το Δήμο Παλλήνης και ανατολικά µε την δημοτική ενότητα Πικερμίου.

Ο λόφος Λεβίδι (Δήμος Παλλήνης).

ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ –ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ :

Οδοί πρόσβασης προς θέση ΟΧΥΡΟ, βόρεια με το νεκροταφείο Ραφήνας και με τον οικισμό Αύρας, νότια με τον οικισμό Πανόραμα, ανατολικά με το κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο και δυτικά με τον οικισμό Δροσιά.

Παρακαλούνται οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.