Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) ή 5 (κατάσταση συναγερμού), σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,  ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας και παραμονής σε συγκεκριμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Ας δούμε ποια είναι αυτά τα σημεία στα Σπάτα και την Αρτέμιδα σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση (19 – 20/07/2019) όπως αυτή αναρτήθηκε στο επίσημο site της Περιφέρειας Αττικής.

ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

stamataki
 • Στο λόφο Μπούρα της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων.
 • Στον οικισμό που βρίσκεται μεταξύ του βορειοδυτικού αντερείσματος του λόφου «Έτος» και της λεωφόρου Μαραθώνος στη Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) Σπάτων (οδ. Λιοφύτι κ ανώνυμοι οδοί).
 • Στον οικισμό «Βουνούπολη» που βρίσκεται μεταξύ του νοτιοανατολικού αντερείσματος του λόφου «Έτος» και της οδ. Ήμερου Πεύκου στη ΔΕ Σπάτων (από την οδ. Ιωάννου Ε. και δυτικά).

 • Στο άλσος «ΟΤΕ» όπισθεν του Δημοτικού Καταστήματος Αρτέμιδος (πρώην Δημαρχείο).
 • Στη θέση «Κίπι» του Δημοτικού Καταστήματος Αρτέμιδος και συγκεκριμένα επί της οδού Ολυμπίας δυτικά της συμβολής της με την οδό Διονύσου, στις οδούς Νυμφών, Ολύμπου, Πανός, Ρόδων, Ροδοδάφνης, Υακίνθου και έως το τέλος αυτών.

 • Ύψωμα του Αγίου Ιωάννη, το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος.

Ένα από τα προληπτικά μέτρα του εφαρμόζεται κατά την αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, είναι το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι ακριβείς περιοχές και ο χρόνος απαγόρευσης καθορίζονται σε αποφάσεις που εκδίδονται από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες ως προέδρων των οικείων Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση αφορά κάθε Περιφερειακή Ενότητα και εφαρμόζεται τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 4 ή 5 (πολύ υψηλός κίνδυνος ή κατάσταση συναγερμού).

Μετά από τη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτρου Φιλίππου εκδόθηκε η με αρ. πρωτ. 400159/19-7-2019 (ΑΔΑ: ΨΥΥΚ7Λ7-ΩΘΨ) απόφαση για την αντιπυρική περίοδο του έτους 2019, η αναφέρει τις περιοχές – θέσεις εφαρμογής του μέτρου. Η απόφαση συνοδεύεται από χάρτες της Περιφερειακές Ενότητας και ανά Δήμο (για όποιες περιοχές ή δήμους δόθηκαν στοιχεία στο Γρ. Αντιπεριφερειάρχη από τους εμπλεκόμενους φορείς), όπου παρουσιάζονται οι περιοχές  εφαρμογής του μέτρου.

Στους γειτονικούς Δήμους τα σημεία απαγόρευσης είναι :

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

 1. Στο δρόμο στην θέση «Χαμολιά» του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, που διέρχεται από τις κατασκηνώσεις.
 2. Στην οδό Μυρινούντος & Πόρτο – Ράφτη Κουβαρά, στα όρια του Δήμου Σαρωνικού, η απαγόρευση να επεκτείνεται για την οδό Μυρινούντος και μέχρι το ύψος της οδού Στησαγόρα (αρχή Ιπποδρόμου) και για την οδό Κουβαρά, ΠόρτοΡάφτη μέχρι την εκτός σχεδίου περιοχή Πόρτο-Ράφτη, (θέση Πρόι-Στίρι).
 3. Απόλλωνος, στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα, στην συμβολή με την ανώνυμη οδό που καταλήγει στη παραλία της Ερωτοσπηλιάς.
 4. Κορώνης, στην περιοχή του Αυλακίου και ειδικότερα στην συμβολή της με την ανώνυμη οδό που ενώνει κάθετα την οδό Αυλακίου με την οδό Κορώνης.
 5. Ο αδιέξοδος, παράλληλος της ακτογραμμής χωματόδρομος που ξεκινά βορειοανατολικά του χώρου στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου και μουσείου Βραυρώνας στο Δήμο Μαρκοπούλου και συνεχίζει ανατολικά για περίπου ένα (1) χιλιόμετρο .

ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ –ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Οδοί πρόσβασης προς θέση ΟΧΥΡΟ, βόρεια με το νεκροταφείο Ραφήνας και με τον οικισμό Αύρας, νότια με τον οικισμό Πανόραμα, ανατολικά με το κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο και δυτικά με τον οικισμό Δροσιά.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Στους δρόμους του Περιαστικού Δάσους της Δημοτικής Ενότητας Ανθούσας, το οποίο συνορεύει: Δυτικά µε το κεντρικό ρεύµα της Λεωφ. Ανθούσας-Παλλήνης και τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις της δημοτικής ενότητας Ανθούσας, βόρεια µε το Δήµο Πεντέλης, νότια µε το Δήμο Παλλήνης και ανατολικά µε την δημοτική ενότητα Πικερμίου. Ο λόφος Λεβίδι (Δήμος Παλλήνης).