Τι είναι τα ρολά για γκαραζόπορτες; Τα πλεονεκτήματα τους;

Το γκαράζ είναι πλέον από τους πιο επιθυμητούς χώρους σε ένα σπίτι. Είναι πλέον κάτι που σχεδόν όλοι ψάχνουν στα σπίτια που θέλουν να αγοράσουν ενώ η συντριπτική πλειοψηφία όσων χτίζουν καινούργιο σπίτι, ειδικά αν αυτό είναι σε κάποιο προάστιο, επιλέγουν να προσθέσουν κι ένα γκαράζ στο σχέδιο. Ο λόγος που τα γκαράζ είναι τόσο περιζήτητα είναι το γεγονός ότι όχι μόνο προσφέρουν μια σίγουρη θέση πάρκινγκ για το αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη τους, αλλά το προστατεύουν από τους κλέφτες και κρατούν μακριά του τον ήλιο και τη βροχή. Κανένα γκαράζ όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια καλή γκαραζόπορτα.

Οι γκαραζόπορτες στην ουσία ολοκληρώνουν την προστασία των γκαράζ αφού προστατεύουν την είσοδο του περιορίζοντας σημαντικά την πρόσβαση τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στο ίδιο το σπίτι, σε περίπτωση που το γκαράζ και η πόρτα επικοινωνούν. Υπάρχουν πολλοί τύπου γκαραζόπορτας ωστόσο στη χώρα μας τα ρολά για γκαραζόπορτες είναι σίγουρα τα πιο δημοφιλή. Ας δούμε τι είναι και γιατί τα προτιμάει τόσο πολύ ο κόσμος.

Τι είναι τα ρολά γκαραζόπορτες;

Με απλά λόγια, μπορούμε να πούμε ότι τα ρολά για γκαραζόπορτες είναι στην ουσία ίδια με τα ρολά κλειστού τύπου για τα καταστήματα, δηλαδή τα ρολά που προτιμούν οι τράπεζες αλλά και τα μεγάλα κοσμηματοπωλεία ή γενικά καταστήματα με ακριβά είδη κι εμπορεύματα επειδή είναι πολύ δύσκολα στη παραβίαση και προσφέρουν και προστασία από ρίψεις αντικειμένων. Πρόκειται λοιπόν για λωρίδες χάλυβα με ειδικό μονωτικό υλικό ανάμεσα τους για να προσφέρουν προστασία από τις ακραίες θερμοκρασίες αλλά και ηχομόνωση, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους με ειδικές ενώσεις έτσι ώστε να μπορούν να τυλιχτούν σε ρολό όταν ο χρήστης θέλει να ανοίξει την γκαραζόπορτα του.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι άλλοι τύπου γκαραζόπορτας είναι οι μονοκόμματες, οι οποίες αποτελούνται από ένα μεγάλο κομμάτι μασίφ ξύλου ή χάλυβα και οι σπαστές οι οποίες αποτελούνται από μικρό αριθμό μεγάλων κομματιών χάλυβα ή μασίφ ξύλου. Το κοινό που έχουν και οι δύο πόρτες (γκαραζόπορτες) είναι ότι ανοίγουν προς τα πάνω κι έρχονται παράλληλα με το ταβάνι του γκαράζ. Στο https://dmenounos.gr  θα βρείτε ρολά για γκαραζόπορτες όλων των τύπων για να επιλέξετε τα καλύτερα για σας.

Ρολό γκαραζόπορτα: τα πλεονεκτήματα του

1: Χρειάζεται λιγότερο χώρο: Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα ρολά για γκαραζόπορτες είναι το γεγονός ότι τυλίγονται σε ρολό για να ανοίξουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει ελεύθερος χώρος στο γκαράζ για τη λειτουργία τους, κάτι που τα κάνει ιδιαίτερα πρακτικά.

2: Η επισκευή τους είναι πολύ εύκολη: Οι γκαραζόπορτες δυστυχώς είναι πιθανόν να τρακαριστούν σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της χρήσης τους. Αυτό μπορεί να γίνει είτε από απροσεξία είτε λόγω κάποιας προσωρινής απώλειας ελέγχου του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση ζημιάς ή τρακαρίσματος είναι δυνατόν να γίνει αλλαγή μόνο των λωρίδων του ρολού που έπαθαν ζημιά σε μια γκαραζόπορτα ρολό. Στους άλλους τύπους γκαραζόπορτας συνήθως πρέπει να γίνει αντικατάσταση όλης της πόρτας.

3: Μεγάλη ασφάλεια: Όπως είπαμε και πριν, τα ρολά για γκαραζόπορτες είναι στην ουσία ίδια με τα ρολά ασφαλείας που εμπιστεύονται τα μεγαλύτερα καταστήματα και οι τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρουν πολύ μεγάλη προστασία. Αν τα ρολά αυτά είναι καλά για τις τράπεζες που γίνονται συνέχεια στόχος κλεφτών αλλά και «μπαχαλάκηδων», τότε σίγουρα είναι και καλά για το γκαράζ και το αυτοκίνητο σας.

Έχουν μειονεκτήματα τα ρολά για γκαραζόπορτες;

Κανείς δεν είναι τέλειος και το ίδιο ισχύει και για τα ρολά γκαραζόπορτες. Το κύριο μειονέκτημα που έχουν τα ρολά για γκαραζόπορτες έναντι των άλλων τύπων γκαραζόπορτας είναι το γεγονός ότι η λειτουργία τους είναι κάπως θορυβώδης. Αν έχετε δει ρολά να ανοίγουν ή να κλείνουν σε κάποιο κατάστημα σίγουρα έχετε προσέξει τον θόρυβο που κάνουν. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αφόρητος, αλλά μπορεί να ενοχληθεί κάποιος που το δωμάτιο του είναι κοντά στο γκαράζ αν γυρίσετε αργά το βράδυ κι έχει πολλή ησυχία…