Οι τρεις αναπνευστικοί ιοί που απειλούν φέτος την υγεία παιδιών σχολικής, προσχολικής και βρεφικής ηλικίας, ανησυχούν γονείς και παιδιάτρους. Ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε να παρατηρείται έξαρση περιστατικών COVID-19 και λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού με τον συγκυτιακό ιό RSV, ενώ άρχισαν νωρίς και τα κρούσματα γρίπης σε παιδιά.

«Εμείς οι παιδίατροι ήδη βιώνουμε την τρι-δυμία που διαβάζουμε στον ελληνικό και ξένο ιατρικό τύπο», λέει στο iatronet.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, Όλγα Τζέτζη, ενώ ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Καρανταγλής, αναφέρει πως δέχτηκε στο ιατρείο του μόνο την περασμένη εβδομάδα περισσότερα περιστατικά ιώσεων από όσα είχε εξετάσει ολόκληρη την χειμερινή σεζόν 2020-2021.

Οι δύο παιδίατροι προβλέπουν περαιτέρω αύξηση στο επόμενο διάστημα, ενώ τοποθετούνται στο θέμα της επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, που έθεσε η Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Περισσότερα, νωρίτερα και βαρύτερα περιστατικά

Η Όλγα Τζέτζη, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες παιδίατροι, έχουν προμηθευτεί τα διπλά τεστ που με ένα επίχρισμα ανιχνεύουν τόσο την COVID-19 όσο και τη γρίπη. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες βλέπει αυξημένα θετικά τεστ για COVID-19 και κάποια για γρίπη, αλλά δεν έχει υπάρξει περιστατικό συλλοίμωξης και από τους δύο ιούς. Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι λοιμώξεις με RSV σε βρέφη.

«Βλέπουμε απλές ιώσεις που ξεκινάνε από το ανώτερο αναπνευστικό να κατεβαίνουν στο κατώτερο αναπνευστικό και να εξελίσσονται σε πνευμονίες», παρατηρεί και προβλέπει πως τις ερχόμενες εβδομάδες η πίεση θα μεταφερθεί και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Η βαρύτερη λοίμωξη εξηγείται από το ότι ο οργανισμός πολλών παιδιών είναι «παρθένος», μην έχοντας εκτεθεί σε ιούς τα προηγούμενα δύο έτη, λόγω της πανδημίας.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εποχής είναι και οι επαλαμβανόμενες λοιμώξεις. «Δεχόμαστε διαρκή τηλεφωνήματα για επανεκτιμήσεις μιας λοίμωξης, η οποία διαδράμει πιο βαριά σε σχέση με το παρελθόν. Το παιδί κάνει πολλές μέρες πυρετό, γίνεται καλά και μετά ξανανεβάζει», αναφέρει η κ.Τζέτζη και συμπληρώνει: «Το μόνιμο ‘παράπονο’ των γονιών αυτές τις μέρες είναι ότι δεν πρόλαβε να γίνει καλά και ξαναρρώστησε. Στους παιδικούς σταθμούς τα μισά παιδιά κάθε τμήματος απουσιάζουν. Βλέπουμε πολλές λοιμώξεις, επαναλαμβανόμενες, νωρίτερα από όσο το περιμέναμε, βαρύτερη κλινική εικόνα και περισσότερες επιπλοκές».

Συλλοιμώξεις και επιπλοκές

Ο Νίκος Καρανταγλής βλέπει καθημερινά στο ιατρείο του δεκάδες μικρούς ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, κυρίως νήπια και παιδιά των μικρών τάξεων του δημοτικού. «Ξεκινάνε με πυρετό, βήχα, κακουχία. Σε κάποια από αυτά έρχεται και κολλάει ένα μικρόβιο που αλλιώς δεν θα έβρισκε χώρο να αναπτυχθεί, προκαλώντας κάποιες επιπλοκές, όπως είναι η ωτίτιδα, η βρογχίτιδα και η λαρυγγίτιδα. Σε λιγότερα παιδιά μπορεί να κάνουν και πνευμονία, που είναι μια πιο βαριά κατάσταση», λέει στο iatronet.gr, προσθέτοντας πως παρατηρούνται και συλλοιμώξεις. «Πιθανόν συνέβαινε και στο παρελθόν, αλλά τώρα έχουμε τα εργαλεία τεχνολογίας που μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Στο Ιπποκράτειο που έχει τον εξοπλισμό, βρίσκονται στην ανάλυση των δειγμάτων δύο και τρεις αναπνευστικοί ιοί ταυτόχρονα, κι εκεί αναρωτιέται κανείς ποιος είναι εκείνος που προκαλεί τα συμπτώματα ή αν ευθύνονται όλοι», σημειώνει.

Σημαντικά αυξημένα είναι τα κρούσματα COVID-19 σε παιδιά, και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σε δεύτερη ή και τρίτη λοίμωξη, ενώ εμφανίζονται και οι γνωστές στους παιδιάτρους λοιμώξεις από τον ιό του αναπνευστικού συγκυτίου (RSV) που μοιάζει ως προς τα συμπτώματα με γρίπη, ρινοϊούς και COVID, αλλά είναι συχνά υπεύθυνος για βρογχιολίτιδα σε βρέφη.

Πηγή: euro2day.gr