Το 2023 θα είναι η χρονιά εκκίνησης τριών μεγάλων σιδηροδρομικών έργων. Τρεις διαγωνισμοί φιλοδοξούν να επεκτείνουν το δίκτυο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας στα τρία μεγάλα περιφερειακά του λιμάνια: στη Ραφήνα, το Λαύριο και την Ελευσίνα.  Συγκεκριμένα εντός Ιανουαρίου ξεκινά ο διαγωνισμός για την επέκταση προς Ελευσίνα-Μέγαρα, ενώ από τις αρχές του 2022 τρέχουν οι διαγωνισμοί για τις επεκτάσεις προς Λαύριο και Ραφήνα.

Τα τρία έργα ύψους 1 δισ. ευρώ με τον ΦΠΑ, θεωρούνται πολύ σημαντικά γιατί θα είναι η πρώτη φορά που ο σιδηρόδρομος θα δικτυώνεται σε περιοχές οι οποίες είναι εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλης και η συγκοινωνία που παρέχεται είναι χαμηλού βεληνεκούς.

Επίσης στο υπουργείο Υποδομών, βλέπουν ότι με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να “αγκυρώσουν” στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο τα τρία σημαντικά περιφερειακά λιμάνια της Αττικής. Της Ελευσίνας που είναι καθαρά εμπορικό, του Λαυρίου που είναι και εμπορικό και επιβατικό και της Ραφήνας που είναι αμιγώς επιβατικό.

Οι επεκτάσεις προς Λαύριο και Ραφήνα

Οι δύο αυτές επεκτάσεις έχουν τη δική τους ιστορία. Έχουν επανειλλημένως εξαγγελθεί από το 2004, αλλά ποτέ δεν είχαν φτάσει σε φάση υλοποίησης. Στις αρχές του 2022 η ΕΡΓΟΣΕ ξεκίνησε στο πλαίσιο έξι μεγάλων διαγωνισμών, τη δημοπράτηση για τις επεκτάσεις προς Ραφήνα-Λαύριο.

Το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Κώστα Καραμανλή, μέσα στο 2023 οι διαγωνισμοί για τα έργα αυτά να ολοκληρωθούν.  Άλλωστε πρόκειται για δύο μεγάλες επεκτάσεις που θα καλύψουν τις αναπτυσσόμενες και πολυάριθμες οικιστικές ζώνες της Λαυρεωτικής και των Μεσογείων.

Η επέκταση από Κορωπί προς Λαύριο θα περιλαμβάνει δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς (Μαρκόπουλο και Λιμάνι Λαυρίου) και πέντε σιδηροδρομικές στάσεις (Καλύβια, Κερατέα, Δασκαλειό, Θορικό, Κυπριανός). Η απόσταση Αθήνα-Λαύριο θα διεξάγεται σε 55 λεπτά και Κορωπί-Λαύριο σε 28 λεπτά με την ολοκλήρωση της επέκτασης. Το κόστος έχει υπολογισθεί σε ποσό με ΦΠΑ 484 εκατ. ευρώ.

Η επέκταση προς Ραφήνα συζητείται εδώ και χρόνια. Η σκέψη είναι να φτάσει μέχρι το Λιμάνι της Ραφήνας ως επέκταση από το Αεροδρόμιο και η απόσταση είναι περίπου 7χλμ. Προβλέπονται οι εξής νέοι προαστιακοί σταθμοί: Συνεδριακό Κέντρο Αεροδρομίου, Σπάτα, Αρτέμιδα, Διασταύρωση Ραφήνας και τερματικός ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιμένα Ραφήνας.

Παράλληλα εξετάζεται και δεύτερη σύνδεση από την Παλλήνη προκειμένου να εξυπηρετούνται επαρκώς όλες οι περιοχές. Με την έλευση του το τρένο στη Ραφήνα υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα του λιμανιού. Η απόσταση Ραφήνα-Αθήνα θα καλύπτεται σε περίπου 45 λεπτά. Το κόστος αυτής της επένδυσης έχει εκτιμηθεί σε 383 εκατ. ευρώ.