Πράσινο χαράτσι από 1.000 έως 3.000 ευρώ σε μεταχειρισμένα ΙΧ φέρνει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτήν, επεκτείνεται η υποχρέωση καταβολής του έκτακτου περιβαλλοντικού τέλους, ύψους 1.000 ευρώ, η οποία ήδη προβλέπεται για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα Εuro 5a και στα Εuro 5b με την υποχρέωση μάλιστα να ισχύει όχι μόνο για τα επιβατικά ΙΧ, αλλά και για τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους.

Μάλιστα νέο χαράτσι ύψους 1.000 προβλέπεται ακόμα και σε αυτοκίνητα 8ετίας, τα οποία εισάγονται ως μεταχειρισμένα από το εξωτερικό, ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Εuro 5b.

Πρόκειται βασικά για οχήματα από 8 – 11 ετών, τα οποία είχαν πρώτη άδεια κυκλοφορίας στο διάστημα μεταξύ των ετών 2011 έως 2014.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, μεταβατική διάταξη προβλέπει ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους μόνο τα οχήματα των προαναφερόμενων περιπτώσεων, για τα οποία έχουν υποβληθεί, κατά δημοσίευση της εν λόγω ρύθμισης, δήλωση άφιξης οχήματος (Δ.Α.Ο.) ή δηλωτικά εισαγωγής.

Να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη νομοθεσία προέβλεπε ήδη την επιβολή επιπλέον του τέλους ταξινόμησης, έκτακτου περιβαλλοντικού τέλους ύψους:

  • 3.000 ευρώ για τα οχήματα Ειιro 4 (ΙΧ και φορτηγά) και
  • 1.000 ευρώ, για τα οχήματα Euro 5a (ΙΧ και φορτηγά).

Στο εξής με το περιβαλλοντικό τέλος των 1.000 ευρώ θα επιβαρύνονται και τα οχήματα Ειιro 5b.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι απαγορεύεται η ταξινόμηση οχημάτων που υπάγονται στις εκ κατασκευής προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων εκπομπών καυσαερίων Ειιro 1, 2 και 3.

 

[ad_2]