Η πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι με την απώλεια 100 και ψυχών, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή για κάθετα μέτρα πρόληψης, ναι όπως το ακούτε, πρόληψης, τι να την κάνεις την καταστολή, όταν όπως αποδείχτηκε ήταν ανεπαρκής, όσο και καλοσχεδιασμένη να ήταν, μπροστά στα στοιχεία της φύσης που έδιναν τροφή στις πύρινες γλώσσες.

Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα να κάνουμε τι; Να μεμψιμοιρούμε μη τυχόν και πιάσει πάλι κάπου φωτιά και καούμε για άλλη μία φορά ζωντανοί.

stamataki

Να αρχίσω από το πρώτο; Γιατί να πιάσει φωτιά; Αμέλεια; Σκοπιμότητα; Γιατί να αφήσουμε να γίνει; Αν ο καθένας από εμάς αναλάβει τις δικές του ευθύνες, αυτές της πρόληψης γιατί να υπάρξει φλόγα; Εμείς οι ίδιοι είναι σίγουρο που φωνάζουμε για τα στραβά κακά του κάθε Δήμου έχουμε κάποια φορά χώσει… ξέρετε εσείς, λίγα σκουπίδια έξω από τον κάδο της γειτονιάς. Ερχόμαστε λοιπόν μετά και πετάμε το μπαλάκι των ευθυνών στους άλλους. Ζούμε στη χώρα του ”όχι εγώ εσύ”. Ναι το ξέρω, υπάρχετε κι εσείς που είστε τυπικοί στην εναπόθεση – διαχείριση χόρτων και κλαδιών, αλλά αυτό δε φτάνει. Η σιωπή σας, όταν βλέπετε άλλους να το κάνουν, είναι απλά συνενοχή.

Φτάνουμε λοιπόν στο δια ταύτα. Το καλοκαίρι είναι πλέον εδώ, χιλιάδες οικόπεδα ακαθάριστα, εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών κοκτέιλ έξω από τους κάδους (από κλαριά μέχρι είδη υγιεινής και καθιστικά), οι Δήμοι και μιλάω για όλους, ακόμη και σήμερα να ξεκινήσουν αποκομιδή χρειάζονται τόσες εργατοώρες που θα τελειώσουν αρχές Οκτώβρη κι εμείς τι; Παρακολουθούμε τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιών της Πολιτικής Προστασίας, λες και οι περισσότεροι γνωρίζουμε τι είναι. Ξέρετε; Στους 10 που ρώτησα οι 8 μου είπαν, σήμερα μπορεί να πιάσει φωτιά..!!

Και ρωτάω.. Μα γιατί να πιάσει. Αν δεν βάλεις να κάψεις χόρτα, δεν ανάψεις καρβουνάκια να ψήσεις ακόμη και στο χτιστό barbeque (οι κάφτρες ταξιδεύουν από την καπνοδόχο), αν το τσιγάρο σου το σβήσεις στο σταχτοδοχείο του αυτοκινήτου και δε το πετάξεις έξω επειδή χρησιμοποιείς το σταχτοδοχείο ως… κερματοδέκτη, αν έχεις τα μάτια σου ανοιχτά γύρω σου μήπως κάποιος ηλικιωμένος που όπως και να το κάνουμε η τρίτη ηλικία δε νιώθει, βάλει μια φωτίτσα να κάψει ξερά, αν έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για εκείνους τους ανώμαλους (ναι η ιστορία το έχει αποδείξει), που κυκλοφορούν ο καθένας με τα δικά του κίνητρα με έναν αναπτήρα στο χέρι, τότε γιατί να πιάσει φωτιά;

Ο χάρτης το λέει καθαρά! Πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς. Ξεχωρίστε το. Σημαίνει ότι οι συνθήκες ευνοούν περισσότερο βάσει επικινδυνότητας την ανάπτυξη εξάπλωση πυρκαγιάς.

Αυτό το αναφέρω, γιατί έχει ακουστεί και η εξής τραγική ατάκα: ”Χτες είχε 5αρι σήμερα έχει 3αρι όλα καλά”… Καθόλου καλά. Ο κίνδυνος ελλοχεύει για όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και μέχρι την λήξη της.

Γι’ αυτούς όλους τους λόγους, για υπεύθυνη Πολιτική Προστασία της οποίας ευθύνη φέρουμε όλοι, θα μπορούμε να μιλάμε μόνο όταν καθολικά γίνουμε υπεύθυνοι πολίτες, λειτουργούμε για το σύνολο και όχι μόνο για εμάς (μάταιο να καθαρίσεις το οικόπεδο σου και να τα πετάξεις στη γωνία… πάλι θα καείς).

Τα εμβόλια της γρίπης πότε γίνονται; Όταν πλέον έχουμε κολλήσει ή για να θωρακιστούμε; Έτσι είναι και η πρόληψη πυρκαγιών.

Έτοιμοι θα είμαστε μόνο όταν κανένας δείκτης επικινδυνότητας δεν μας τρομάζει, γιατί εμείς θα έχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο, σε κάθε συνθήκη και πάντα με την βοήθεια και συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Άρθρο του Δημήτρη Πυρινάκη