Όλοι οι νέοι δικαιούχοι μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και όσοι γυρίσουν την πλάτη σε φυσικό αέριο και κλιματιστικά θα λάβουν φέτος διπλάσιο επίδομα θέρμανσης. Αυτή είναι και η βασική αιτία για την κατακόρυφη αύξηση της επιδότησης από τα 174 εκατ. ευρώ στα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διπλά επιδόματα θα στοιχίσουν περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Το διαβατήριο για διπλό επίδομα δίνεται:

  1. Σε οποιοδήποτε καύσιμο από πετρέλαιο, ξύλα και πέλετ έως βιομάζα, αρκεί να υποκαθιστά τη χρήση ρεύματος (δεν είχε επιδότηση θέρμανσης πέρυσι όποιος χρησιμοποιούσε κλιματιστικά) ή φυσικού αερίου. Η «στροφή» θα αποδεικνύεται από τα παραστατικά για τους παλαιούς δικαιούχους.
  2. Αυτόματα στους νέους δικαιούχους. Οι νέοι δικαιούχοι προκύπτουν μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων από τις 14.000 στις 16.000 ευρώ για τον άγαμο και από τις 20.000 στις 24.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται με την εφαρμογή συντελεστή οικισμού ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει (σύστημα με βαθμοημέρες) στο επίδομα βάσης, το οποίο αυξάνεται φέτος από τα 300 στα 350 ευρώ. Εκκρεμεί με τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο μέγιστο (750 ευρώ) και το ελάχιστο (100 ευρώ) ύψος επιδόματος.

Πηγή: euro2day