Όποιος την έχει γευτεί, δεν την ξεχνάει με τίποτα. Αναμφίβολα η τυρόπιτα της Πάτμου είναι από τις πλέον ιδιαίτερες της αιγαιπελαγίτικης κουζίνας, πολύ χρακτηριστική για την αφράτη -σα σφουγγάρι- πεντανόστιμη γέμισή της, που οφείλεται στα πολλά αυγά, καθώς αντιστοιχεί περίπου ένα με ενάμισι αυγό σε κάθε πίτα.

Από όλες τις τυρόπιτες του Αιγαίου, η τυρόπιτα της Πάτμου είναι σίγουρα η πιο νόστιμες και αναμφίβολα η πιο πληθωρική! Σε σχήμα τάρτας ή υπερμεγέθους μυζηθρόπιτας και με τρία διαφορετικά είδη τυριών, θα σας κερδίσει από την πρώτη μπουκιά!

leuki
dianastore

Τα υλικά:

Για τη ζύμη:

1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
300 γρ. χλιαρό γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά

Για τη γέμιση

800 γρ. πατινιώτικη φέτα
800 γρ. πατινιώτικη μυζήθρα
800 γρ. πατινιώτικο φρέσκο τυρί
16 αυγά ντόπια
1 κ.σ. ντόπιο ανθόνερο
λίγη κανέλα

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να αποκτήσουμε ένα οιμοιογενές ζυμάρι, το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού πόντου. Κόβουμε δίσκους που το τοποθετούμε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες (σαν ταρτιέρες).

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπατούδο, δηλαδή τη γέμιση, ανακατεύοντας με τα τυριά, τα αυγά, το ανθόνερο και την κανέλα. Γεμίζουμε τη ζύμη των βάσεων και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: Φωτογραφία και συνταγή greekgastronomyguide.gr

stamataki
vivliopoleio
coavacafe
bestseller