Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου έχει οριστεί η 15η Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά , που έχει στόχο την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες αλλά και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Ετησίως περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο εκ των οποίων μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα να ακολουθήσει πιστά την απαραίτητη ιατρική φροντίδα . Το υπόλοιπο 80% συνήθως προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος κάτι που καθιστά αδύνατο την αντιμετώπιση του.

Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τους 150.000, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας . Συστατικό στην εξέλιξη της υγείας , την επιτυχή θεραπεία, την υποστήριξη και τη φροντίδα ενός παιδιού που έχει διαγνωστεί με καρκίνο παίζει η στενή συνεργασία μεταξύ της νοσηλευτικής ιατρικής ομάδας με τους γονείς του.

Το 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία νικούν τη μάχη με την πρόοδο της ιατρικής , της επάρκειας φαρμάκων και του καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού .

stamataki