Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2019, ορίστηκε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, ως ακολούθως :

Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ορίζεται ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πέτρος Κατσούλης.

stamataki
vivliopoleio

Η σύνθεση των μελών της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ορίζεται ως ακολούθως :

 1. Σύλλογος Αγίου Νικολάου Αρτέμιδος με εκπρόσωπο την ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΡΓΕΤΗ και αναπληρωτή της τον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΑΣΤΣΟΓΛΟΥ
 2. Σύλλογος Πράσινου Λόφου Αρτέμιδος με εκπρόσωπο τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟ και αναπληρωτή του τον ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΧΡΥΣΙΚΟ
 3. Σύλλογος Γυναικών Σπάτων με εκπρόσωπο την ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΓΥΠΑΡΗ
 4. Κοινωνική Επιχείρηση Κοινωνικής Φροντίδας ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ με εκπρόσωπο την ΦΑΝΗ ΜΑΡΓΕΤΗ και αναπληρωτή της τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΤΑΡΑΒΑΝΟΓΛΟΥ
 5. Σωματείο Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αρτέμιδος «ΣΕΒΕΑ» με εκπρόσωπο την ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΟΥΡΗ και αναπληρωτή της τον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΓΙΟΠΟΥΛΟ
 6. Σύλλογος Γυναικών Αρτέμιδος «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» με εκπρόσωπο την ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΣΙΩΤΟΥ και αναπληρώτριά της την ΑΝΝΑ ΒΑΣΑΡΙΩΤΟΥ
 7. Πανελλήνιο Σωματείο «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ» με εκπρόσωπο την ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ και αναπληρώτριά της την ΑΝΝΑ ΣΕΡΔΑΡΗ
 8. Σύλλογος Νεάπολης Σπάτων «Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ» με εκπρόσωπο την ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑ και αναπληρωτή της τον ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΥΓΕΡΙΝΟ
 9. Σύλλογος Προφήτης Ηλίας – Αγ. Παρασκευή – Βένια Μεσοβάρδα Σπάτων – Αρτέμιδος με εκπρόσωπο τον ΓΙΑΜΠΟΥΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ και αναπληρωτή του τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΩΚΟ
 10. Σύλλογος Κρητών Αρτέμιδος με εκπρόσωπο τον ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΑΣΙΛΑΚΗ και αναπληρωτή του τον ΜΥΡΩΝΑ ΣΥΓΓΕΛΑΚΗ
 11. Θεατρικός Σύλλογος Σπάτων «ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ» με εκπρόσωπο την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗ και αναπληρώτριά της την ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟΥΝΤΑ
 12. Ελλήνων Συνέλευσις Αρτέμιδος με εκπρόσωπο την ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΥΡΑΔΑ και αναπληρώτριά της την ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΟΥΝΑΡΗ
 13. Σύλλογος Γαλήνη με εκπρόσωπο τον ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΠΟΤΖΙΟΛΗ
 14. Σύλλογος Φυριολάτρης με εκπρόσωπο τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΕΣΙΛΟΓΛΟΥ και αναπληρωτή του τον ΚΩΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ
 15. Σύλλογος Ηπειρωτών Αρτέμιδος με εκπρόσωπο τον ΕΥΘΥΜΙΟ ΖΗΚΑ και αναπληρώτριά του την ΘΑΛΕΙΑ ΖΩΚΟΥ
 16. Σύλλογος Πρόοδος Αγ. Κυριακής Βένιας με εκπρόσωπο τον ΜΙΧΑΗΛ ΤΡΙΛΑ και αναπληρωτή του τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΧΑΛΚΙΑ
 17. Ομοσπονδία Εξωραϊστικών – Εκπολιτιστικών Συλλόγων Αρτέμιδος – Σπάτων Αττικής με εκπρόσωπο την ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και αναπληρώτριά της την ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΧΑΚΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
 18. Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Οικολογικός Σύλλογος «ΗΜΕΡΟ ΠΕΥΚΟ» με εκπρόσωπο τον ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ ΚΑΡΑΚΛΑ και αναπληρωτή του την ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΥ
 19. Αθλητικός Όμιλος Άρτεμις με εκπρόσωπο τον ΜΑΡΙΟ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ και αναπληρωτή του τον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
 20. Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η ΕΝΟΤΗΣ» Αγ. Κυριακής Σπάτων – Αρτέμιδος με εκπρόσωπο τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟ και αναπληρώτριά του την ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΡΙΤΣΑΛΗ
 21. Σύλλογος Βορειοελλαδιτών με εκπρόσωπο τον ΙΩΑΝΝΗ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟ και αναπληρωτή του τον ΧΡΗΣΤΟ ΓΡΙΦΙΖΑ
 22. Θεατρικό Εργαστήριο Σπάτων «ΣΚΗΝΟΒΑΤΕΣ» με εκπρόσωπο την ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΝΙΑΤΗ και αναπληρώτριά της την ΜΑΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 23. «ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΛΥΣΗ» με εκπρόσωπο τον ΧΡΗΣΤΟ ΠΟΘΟΥΛΑΚΗ και αναπληρωτή του τον ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
 24. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΒΕΛΑΝΙΔΕΖΑ – ΚΙΑΦΑ με εκπρόσωπο τον ΘΑΝΑΣΗ ΤΑΝΤΑΡΟΥΔΑ και αναπληρώτριά του την ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΧΡΗ
 25. Σύλλογος Διπλωματούχων & Πτυχιούχων Μηχανικών Σπάτων – Αρτέμιδος με εκπρόσωπο τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΠΑΣΙΑΚΟ και αναπληρώτριά του την ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
 26. Ν.Ο.Α.Σ. – Ναυταθλητικός Όμιλος Αρτέμιδος – Σπάτων με εκπρόσωπο τον ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΦΡΑΓΚΟ και αναπληρωτή του τον ΛΑΜΠΡΟ ΤΣΙΑΤΣΙΩΤΗ
 27. Σύλλογος Βουνούπολης «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» με εκπρόσωπο τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΞΕΝΟ και αναπληρωτή του τον ΙΩΑΝΝΗ ΓΑΒΑΛΑ
Μετά από κλήρωση που διενεργήθηκε μεταξύ των εγγεγραμμένων στον κατάλογο δημοτών κληρώθηκαν να είναι μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης εννέα δημότες, ως εξής:
 1. ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ
 2. ΕΙΡΗΝΗ ΘΩΜΑ
 3. ΙΩΣΗΦ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
 4. ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΚΩΤΤΑΚΗ
 5. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΕΠΑ
 6. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΣ
 7. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΑΡΟΥΛΗΣ
 8. ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΒΑΙΤΣΗ
 9. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

Η διάρκεια της θητείας της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών.

Η συμμετοχή στην επιτροπή είναι εθελοντική και άμισθη.

Τι είναι η Επιτροπή :

Στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους συγκροτείται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Η διάρκεια της θητείας της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών. Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης μπορεί να συγκροτηθεί και σε μικρότερους δήμους, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ποιοι συμμετέχουν :

Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως:

α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων,

β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων,

γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών,

δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα,

ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων,

στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων,

ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών,

η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών,

θ) των τοπικών συμβουλίων νέων και

ι) δημότες.

Από πόσα άτομα αποτελείται :

Ο συνολικός αριθμός των μελών της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, πλην της περίπτωσης ι’ και συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, μπορεί να είναι από 25 έως 50 μέλη. Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συμμετέχουν και δημότες, σε αριθμό ίσο με το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων των περιπτώσεων α’ έως θ’, οι οποίοι ορίζονται μετά από κλήρωση, μεταξύ των εγγεγραμμένων σε ειδικό κατάλογο που τηρείται στο δήμο και στον οποίο μπορεί να εγγράφεται κάθε δημότης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου.

Έναν τουλάχιστον μήνα πριν από τη συγκρότηση της επιτροπής, ο δήμαρχος δημοσιεύει υποχρεωτικά με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου πρόσκληση προς τους δημότες για εγγραφή στον ειδικό κατάλογο του προηγούμενου εδαφίου.

Οι οριζόμενοι από τον ειδικό κατάλογο αυτό, έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν συνυπολογίζονται όμως για την απαρτία της επιτροπής.

Πρόεδρος και διαδικασία :

Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης προεδρεύει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται υποχρεωτικά και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των νομικών προσώπων του δήμου, οι πρόεδροι των συμβουλίων των κοινοτήτων του δήμου, οι πρόεδροι των κοινοτήτων του δήμου έως 300 κατοίκων, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών οργανώσεων των πολιτικών κομμάτων και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Κατά περίπτωση, μπορεί να καλούνται και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών.

Ποιος ο ρόλος :

Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης:

α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.

γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.

δ) Μπορεί να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ.

Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.

ε) Μπορεί να εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος.

στ) Διατυπώνει απλή γνώμη επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 77 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Κάθε πότε συνεδριάζει :

Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρεωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση είτε από τον ίδιο τον πρόεδρο είτε από τους φορείς που συμμετέχουν στην επιτροπή σύμφωνα με τις περιπτώσεις α’ έως θ’ της παραγράφου 1 είτε από το πενήντα τοις εκατό (50%) συν έναν από τους δημότες που συμμετέχουν στην επιτροπή σύμφωνα με την περίπτωση ι’ της παραγράφου 1.

Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο 7 εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση και περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της συνεδρίασης και συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συζήτηση θεμάτων. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία. Η γραμματειακή υποστήριξη της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης γίνεται από τις υπηρεσίες του δήμου και τηρούνται πρακτικά. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης διατυπώνει τη γνώμη της μετά από σχετική συζήτηση. Στην εισήγησή της αναγράφονται όλες οι γνώμες που διατυπώνονται.

Η πρόσκληση και η ημερήσια διάταξη κάθε συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δήμου και, με μέριμνα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, δημοσιοποιούνται με κάθε πρόσφορο τρόπο, ιδίως στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι δημόσιες και η επιτροπή μπορεί με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών της να επιτρέπει να λάβουν το λόγο και πολίτες, πλέον των οριζόμενων, κατά την παράγραφο 1, ως μελών της, που παρευρίσκονται στη συνεδρίαση.

Οι αποφάσεις της επιτροπής διαβούλευσης αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου και εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο εντός ενός (1) μήνα από τη λήψη τους.

Το δημοτικό συμβούλιο, εντός τριών μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών ψηφίζει ή επικαιροποιεί τυχόν υφιστάμενο κανονισμό διαβούλευσης, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα θέματα τα σχετικά με τις διαδικασίες διαβούλευσης, τη συμμετοχή φορέων και πολιτών σε αυτή, καθώς και την παρουσίαση των πορισμάτων της διαβούλευσης στο αρμόδιο όργανο του δήμου, που δεν ρυθμίζονται στο παρόν.»

Ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος με πρόσκληση η οποία αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Δήμου, και στο site μας, κάλεσε τους φορείς, συλλόγους & οργανώσεις του δήμου που επιθυμούν να συμμετέχουν στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης να εκφράσουν εγγράφως τη βούληση τους έως 31-10-2019.