Ένα πρωτοποριακό σύστημα που εκτιμά τον κίνδυνο κάποιος να έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, προκειμένου να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, θέτει στην διάθεση των πολιτών η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Το σύστημα που αναπτύχθηκε από την Docandu, αξιοποιεί την ιατρική βιβλιογραφία, τη τεχνολογία και τη στατιστική για να προσδιορίσει την πιθανότητα να έχει κάποιος μολυνθεί ώστε να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.
Η υπηρεσία αυτή διατίθεται δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής. Στην κεντρική σελίδα, ο χρήστης μπορεί να πατήσει το εικονίδιο “Έλεγχος Κορωνοϊού” (στην κάτω δεξιά γωνία) και να ξεκινήσει τον έλεγχο χωρίς την χρήση apps ή άλλων δεσμεύσεων.
Ο πολίτης καλείται να απαντήσει μία σειρά ερωτήσεων, όπου μεταξύ άλλων ιχνηλατούνται οι κοινωνικές – επαγγελματικές επαφές που έχει, και μέσα από απλά βήματα να διαπιστώσει εάν έχει πιθανώς προσβληθεί από τον κορονοϊό, καθώς και αν ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και δεν το γνωρίζει.
Μέσα από την απάντηση που θα λάβει από την πλατφόρμα, οδηγείται σε επόμενα βήματα, όπου λαμβάνει συμβουλές από επίσημους κρατικούς φορείς ή επικοινωνία με ιατρό εφόσον κρίνεται μέσος ή υψηλός ο κίνδυνος να έχει προσβληθεί από τον COVID-19.
Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο κοινό και λειτουργεί επικουρικά με το Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον Κορoνοϊό 1110 του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, που επανδρώνεται με επιστήμονες υγείας. Η πλατφόρμα διακρίνει, μέσω αξιόπιστης ιατρικής τεχνολογίας, τα περιστατικά που έχουν ανάγκη και τους επιτρέπει να συνομιλήσουν με τον ιατρό άμεσα και γρήγορα.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Θέτουμε στην διάθεση των πολιτών ένα ακόμα εργαλείο για να αισθάνονται ασφαλείς. Πρόκειται για το πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει ο πολίτης ακόμα και πριν αναπτύξει συμπτώματα για να διαπιστώσει εάν έχει υψηλό κίνδυνο να έχει μολυνθεί προκειμένου να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να αυτοπεριοριστεί. Πρέπει να επισημανθεί ότι το σύστημα αξιολογεί ενδείξεις, δεν κάνει διάγνωση. Όσοι υποψιάζονται ότι νοσούν, ακόμα και οι ασθενείς με τα ήπια συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό και να έχουν στενή ιατρική παρακολούθηση. Τονίζουμε ότι οι πολίτες της Αττικής δεν είναι μόνοι τους. Αυτό τον αγώνα τον δίνουμε όλοι μαζί».
Από την πλευρά του ο ιδρυτής της Docandu Ltd, Πέτρος Πανδής, επεσήμανε τα εξής: «Σε αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση η Docandu ενώνει τις δυνάμεις της με τους δυναμικότερους φορείς διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για το περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την προσπάθεια και συνέβαλαν συμβουλευτικά και τεχνικά ώστε αυτή η σύγχρονη τεχνολογία να είναι διαθέσιμη στο κοινό».