Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Νοέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501 ως 1000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει την ημερήσια κατανάλωση του κατά 15%, σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περσινή περίοδο, τότε η επιδότηση αυξάνεται και σε αυτό κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες (αφορά μόλις 2% των νοικοκυριών στη χώρα) η επιδότηση ορίζεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συνολικά, η αξία της επιδότησης στα νοικοκυριά για τον μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό, τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση στα επαγγελματικά τιμολόγια και στους εμπορικούς καταναλωτές:

  • Με παροχή ισχύος έως 35 KVA και κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση για το μήνα Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVA που έχουν κατανάλωση άνω των 2.000 κιλοβατώρων αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης η επιδότηση ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά:

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.