Στο πλαίσιο της πολιτικής επιλογής της ΑΝ.Α.Σ.Σ.Σ.Α για δυναμική και ουσιαστική παρουσία στα συλλογικά όργανα του Δήμου μας, υποστηρίζοντας τη Δημοτική Αρχή, όπου απαιτείται και ασκώντας έλεγχο και αυστηρή κριτική σε κάθε πολιτική ολιγωρία της, η παράταξη, όπως τονίζει με Δελτίο Τύπου της, πραγματοποίησε, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 27-01-2020, μια σειρά από παρεμβάσεις και ειδικότερα:

α. Στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης και συγκεκριμένα στη συζήτηση του 1ου θέματος, που αφορούσε τον ορισμό δικηγόρου για τη συνέχιση πολυετούς δικαστικής διένεξης του Δήμου μας με μεγάλη εταιρία, αντιμετωπίσαμε την άρνηση του Δημάρχου να τοποθετηθεί στην ουσία του σοβαρότατου αυτού θέματος, δηλαδή στο εάν θα αναζητήσει τις διοικητικές ή/και ποινικές/αστικές ευθύνες για το γεγονός ότι από παραλείψεις της Διοίκησης το χρονικό διάστημα 2005-2010, δεν υλοποιήθηκαν οφειλόμενες ενέργειες, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα ο Δήμος μας, δυνάμει δικαστικών αποφάσεων, να έχει απωλέσει ποσό που προσεγγίζει το 1.500.000 ευρώ από την εν λόγω εταιρία λόγω παραγραφής!! Αναμένονται στο προσεχές χρονικό διάστημα πολιτικές εξελίξεις, που θα φέρουν στο φως προεκλογικές πολιτικές συνεργασίες και θα δώσουν απαντήσεις για τους λόγους απροθυμίας του Δημάρχου να τοποθετηθεί και κυρίως, να ενεργήσει.

β. Ασκήσαμε σκληρή κριτική στην παράλειψη του Δημάρχου να υλοποιήσει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη κατόπιν δικής μας εισηγήσεως και αφορούσε δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα διατύπωνε πρόταση από πλευράς του Δήμου μας και θα την υπέβαλλε στην ομάδα εργασίας, του υπό σύνταξη Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Μεταφορών, για το θέμα των Οικισμών-Οικιστικών Πυκνώσεων και Δασικών Χαρτών. Ακόμη και τώρα ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή, έστω και καθυστερημένα, να προβεί στη συγκρότηση της εν λόγω διαπαραταξιακής επιτροπής, καθώς το θέμα αυτό απασχολεί εκατοντάδες συνδημότες μας.

γ. Τοποθετηθήκαμε για την πρακτική των «Απευθείας Αναθέσεων», κάνοντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως για εμάς ότι είναι νομότυπο δεν είναι και ηθικό, εφόσον ξεφεύγει από κάποια «όρια», τα οποία είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να τηρούνται. Ιδιαίτερα, δε, περιπτώσεις «Απευθείας Αναθέσεων» σε εν ενεργεία Δημοτικούς Συμβούλους, εκτός από μη νόμιμες είναι, για εμάς, και μη αποδεκτές πολιτικές πράξεις.
.
δ. Καταδικάσαμε τις διχαστικές αναρτήσεις, τόσο του ίδιου του Δημάρχου όσο και μέλους της παράταξής του, που αφορούσαν στην εκλογή των Αντιδημάρχων Χρήστου Σερέτη και Ιωάννη Παραχεράκη στο ΔΣ του ΑΟ Άρτεμις, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αθλητικός σύλλογος της πόλης μας μόνο ενωτικά θα πρέπει να λειτουργεί και σε καμία περίπτωση, δε θα πρέπει να λάβει πολιτικές προεκτάσεις. Βεβαίως, δε θα μπορούσε να μην τεθεί και ζήτημα «ηθικού ασυμβιβάστου» για τους δύο Αντιδημάρχους, οι οποίοι εκ της θέσης τους θα κληθούν σε λίγο καιρό να αιτηθούν λ.χ. επιχορηγήσεως από το Δήμο και θα την εγκρίνουν … οι ίδιοι! Αποδεχτήκαμε την απάντηση του Αντιδημάρχου κ. Χρήστου Σερέτη, ο οποίος διατήρησε σε προσωπικό επίπεδο «αποστάσεις» από τέτοιου είδους διχαστικές αναρτήσεις.

ε. Ζητήσαμε από το Δήμαρχο πληροφόρηση για τις εξελίξεις στο θέμα της κατασκευής Προπονητικού Κέντρου της Εθνικής Ομάδας στα Σπάτα. Με έκπληξη τον ακούσαμε να απαντά ότι για το πολυδιαφημιζόμενο έργο δεν υφίσταται καμία απολύτως εξέλιξη, καθώς επρόκειτο απλώς για την προσωπική επιδίωξη «κάποιων από την Ε.Π.Ο», λησμονώντας ωστόσο ο ίδιος ότι την άμεση υλοποίηση του έργου όχι μόνο προέβαλε προεκλογικά ως προαποφασισμένο γεγονός, αλλά έβαλε και το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση έγκρισης παραχώρησης χώρου για το εν λόγω Προπονητικό Κέντρο. Δυστυχώς, φαίνεται να επαληθευόμαστε που τότε δηλώναμε ότι «ήταν άνθρακας ο θησαυρός» και ότι απλώς επρόκειτο περί προβολής ενός ανύπαρκτου έργου με σαφή προεκλογική σκοπιμότητα.

στ. Στο θέμα εκτός Ημερήσιας Διάταξης που έθεσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, που αφορούσε στην έκδοση ψηφίσματος «κατά του ανοίγματος των καταστημάτων στο Εκπτωτικό Χωριό και τις Κυριακές», δεν υπεκφύγαμε (δεχόμενοι την αναβολή του θέματος και μεταφέροντας το στο μέλλον), αντιθέτως λάβαμε άμεσα πολιτική θέση και ψηφίσαμε θετικά, αποστέλλοντας σαφές μήνυμα στήριξης στους εργαζομένους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των δύο πόλεών μας, οι οποίες με δυσκολία μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τόσο ανταγωνιστικές συνθήκες. Αναμένουμε από τη Δημοτική Αρχή, και ιδιαιτέρως τα μέλη της που δηλώνουν κατά του ανοίγματος των καταστημάτων του Εκπτωτικού χωριού τις Κυριακές, τις μελλοντικές ενέργειες – αντιδράσεις που υποσχέθηκαν, προκειμένου να δικαιολογήσουν και την αρνητική τους ψήφο στο ψήφισμα, που εντέλει πέρασε κατά πλειοψηφία.

ζ. Τέλος, κατόπιν σχετικής πρότασής μας, υπήρξε αναβολή του θέματος της Ημερήσιας Διάταξης «περί τροποποίησης εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 155 της περιοχής «Ασύρματος» για την κατασκευή κτιρίου πολιτιστικών χρήσεων», καθότι όπως στοιχειοθετημένα υποστηρίξαμε τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η εισήγηση με την οποία εισήχθη το θέμα προς ψήφιση ήταν ιδιαιτέρως πρόχειρη και προβληματική, γεγονός που ουσιαστικά αποδέχτηκε και ο ίδιος ο εισηγητής του, ψηφίζοντας εντέλει και ο ίδιος την αναβολή του θέματος. Προσδοκούμε, μέσω του διαπαραταξιακού διαλόγου και της συνεννόησης, να υπάρξουν οι αναγκαίες διευκρινήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να προκριθεί η βέλτιστη λύση για το εν λόγω έργο.

stamataki