Με ένα βίντεο ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος ενημερώνει τους πολίτες για το μεγάλο πρόβλημα της καθαριότητας και ειδικά για τα ογκώδη αντικείμενα και τα κλαδιά, καθώς οι δύο πόλεις αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.

Τόνισε ότι απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία η εναπόθεση κλαδιών, χόρτων, ογκωδών αντικειμένων, επίπλων και μπάζω πίσω ή δίπλα από τους κάδους σκουπιδιών.

Ενημερώνει μέσα από το βίντεο αυτό για τα εξής :

  • Κλαδιά και χόρτα : Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν να πηγαίνουν κλαδιά και χόρτα, χωρίς χρέωση, πίσω από το Δημαρχείο επί της Λ. Καραμανλή στην Αρτέμιδα, καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή) από τις 8 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι. Επίσης κάθε Κυριακή πρωί από τις 8 έως και τις 11 το πρωί.

  • Ογκώδη αντικείμενα (όπως στρώματα, καναπέδες κλπ) : Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα τα συλλέγουν μπροστά από το σπίτι τους, κατόπιν συνεννόησης και ορισμού ραντεβού με την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας στο τηλέφωνο 2106632200 Σπάτα και 22940 40900 Αρτέμιδα (ο χρόνος ανταπόκρισης είναι 2 με 3 εργάσιμες ημέρες).

  • Οικοδομικά υλικά, μπάζα κλπ ΔΕΝ διαχειρίζονται από τον Δήμο, πρέπει οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να αναζητήσουν ιδιώτη για την απομάκρυνσή τους.

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξουν πρόστιμα για την εναπόθεση τέτοιων υλικών και καλεί τους πολίτες όταν αντιληφθούν τέτοιες πράξεις να καλούν άμεσα την Δημοτική Αστυνομία στο τηλέφωνο 6976 764969.

«Η υγιεινή, η καθαριότητα και η προστασία της ζωής μας είναι υπόθεση όλων μας» αναφέρει στο κλείσιμο ο κύριος Μάρκου.

Αναλυτικά σε κείμενο τα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος στο παραπάνω βίντεο.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, γιατί τις τελευταίες εβδομάδες το πρόβλημα απομάκρυνσης των κλαδιών και των ογκωδών αντικειμένων έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής.

Στα Σπάτα και ιδιαίτερα στην Αρτέμιδα, έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χωματερές, από πολίτες που πετάνε παντού οτιδήποτε!!!

Κλαδιά, στρώματα, καναπέδες και οτιδήποτε άλλο μαζί με τα οικιακά απορρίμματα,  έχουν δημιουργήσει εστίες πυρκαγιάς, μόλυνσης,ανθυγιεινής, αλλά και αντιαισθητικής εμφάνισης του Δήμου μας. Ταυτόχρονα τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία εναλλάσσονται ακόμα και εντός της ίδιας ημέρας (είτε με ξαφνικές νεροποντές είτε με υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα) είναι αιτία να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.

Κίνδυνος είτε για εκδήλωση πυρκαγιάς που όλοι απευχόμεθα καθώς στην μνήμη μας είναι νωπές ακόμα οι συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς τον Ιούλιο του 2018 στο γειτονικό  Μάτι , ή για πλημμυρικά φαινομένα καθώς παρασύρονται τεράστιοι όγκοι απορριμμάτων που φράζουν τις σχάρες των ομβρίων στους δρόμους.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα απορρίμματα αυτού του είδους αποτελούν εστίες μόλυνσης και επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών του Δήμου μας,  καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, αλλά δεν επαρκεί για να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες που καθημερινά αυξάνονται κατά τραγικό τρόπο.

Εφιστούμε την προσοχή όλων για την απόλυτη τήρηση όλων των διατάξεων της Νομοθεσίας, όπως και όλων των διατάξεων του ισχύοντος Κανονισμού Καθαριότητος του Δήμου μας.

Συγκεκριμένα :

1) Απαγορεύεται αυστηρά  το πέταμα  κλαδιών και χόρτων, πίσω από κάδους απορριμμάτων, σε αδόμητα οικόπεδα και σε κοινόχρηστους χώρους. Όποιος  έχει κλαδιά και χόρτα μπορεί να τα πηγαίνει χωρίς χρέωση στον δημοτικό χώρο πίσω από το Δημοτικό κατάστημα στην Λ. Κ. Καραμανλή  καθημερινά από :

Δευτέρα έως Παρασκευή από 8.00 πμ έως 2.00 μμ

Κυριακή από 8.00 πμ έως 11.00 π.μ.

Τα κλαδιά και χόρτα  δεν πρέπει να είναι ανακατεμένα με άλλα υλικά και θα ξεφορτώνονται σε σημείο που θα υποδείξει αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου.

2. Τα ογκώδη αντικείμενα όπως στρώματα , καναπέδες κλπ μικρο-έπιπλα θα συλλέγονται μπροστά από το σπίτι σας , κατόπιν συνεννόησης και ορισμού ραντεβού από την υπηρεσία καθαριότητας .

Ο χρόνος ανταπόκρισης της υπηρεσίας αυτής κυμαίνεται από 2-3 εργάσιμες ημέρες.

Τηλέφωνο υπηρεσίας καθαριότητας Δημοτικής ενότητας Σπάτων : 210 6632 200

Τηλέφωνο υπηρεσίας καθαριότητας Δημοτικής ενότητας Αρτέμιδος : 22940 40900

3. Τα προϊόντα κατεδαφίσεων, τα οικοδομικά υλικά και τα μπάζα δεν διαχειρίζονται από τον Δήμο. Όσοι έχουν τέτοια υλικά πρέπει να αναζητήσουν ιδιώτη επαγγελματία για την συλλογή, την απομάκρυνση και τη διαχείρισή τους.

Η δημοτική αρχή προσπαθεί  συστηματικά για την όσο το δυνατόν άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά  δυσχεραίνει  το έργο της   η ανεξέλεγκτη και παράνομη εναπόθεσή τους.

Για το λόγο αυτό θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό.

Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε ενεργά  στην διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας από την παράνομη, ανεξέλεγκτη και κυρίως επικίνδυνη πρακτική εναπόθεσης εύφλεκτης ύλης σε οποιοδήποτε σημείο.

Αν αντιληφθείτε κάτι τέτοιο να επικοινωνήσετε άμεσα με τη Δημοτική Αστυνομία (τηλ:6976 764969)  και να παρέχετε  οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η διαχείριση των κάθε είδους απορριμμάτων έχει μεταβληθεί. Στον ΧΥΤΑ της Φυλής υπάρχουν  περιορισμοί στην ποσότητα  αλλά και στο είδος των απορριμμάτων που επιτρέπεται να μεταφέρει ο Δήμος μας.

Για κάθε χώρο που καθαρίζεται και ευπρεπίζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου, καλούμε τους περίοικους να τον περιφρουρήσουν μη επιτρέποντας  να ξαναμετατραπεί σε ανθυγιεινή και επικίνδυνη εστία, δεδομένου ότι δεν θα είναι δυνατόν να γίνει νέος καθαρισμός σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η υγιεινή, η καθαριότητα και η προστασία της ζωή μας είναι υπόθεση ΟΛΩΝ ΜΑΣ. 

Ο Δήμαρχος

Δημήτρης Μάρκου