Λόγω της αυξημένης υγρασίας, σήμερα αλλά και τα επόμενα 24ωρα, στην ευρύτερη περιοχή της Αρτέμιδας, κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές, σχετικά με την αντιμετώπιση των κουνουπιών.

Γενικά μέτρα προφύλαξης :

Αντικουνουπικές σίτες (μεταλλικά πλέγματα) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού).

Εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα. Χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων το DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη) και η σιτρονέλλα. Ο χρόνος δράσης τους κυμαίνεται από 1 έως 6 ώρες.

Δεν επιτρέπεται η επάλειψη με εντομοαπωθητικό στα βρέφη μέχρι την ηλικία των τριών μηνών και σε θηλάζουσες μητέρες.

Τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται πριν τα εντομοαπωθητικά.   Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα : Περιέχουν ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε μορφή αερολύματος (αεροζόλ), ταμπλετών, εξατμιζόμενου διαλύματος ή σπιράλ («φιδάκια»). Πρέπει να τηρούνται πάντοτε οι οδηγίες του κατασκευαστή.

Δεν πρέπει να εφαρμόζονται επί του δέρματος.

Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα : Τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από τη δύση του ηλίου μέχρι το χάραμα.

Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων : Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (πιο αποτελεσματικά τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).

Λάμπες κίτρινου χρώματος για φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών : Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητά των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Χρήση κουνουπιέρων σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών από θηλάζουσες μητέρες και βρέφη). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.

Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

Αποστράγγιση του νερού, είτε εφαρμογή καλύμματος ή σίτας, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε περιέκτες / δεξαμενές που λιμνάζει νερό (π.χ. λεκάνες, παλιά λάστιχα, βαρέλια υδρορροών κ.λ.π.), που αποτελούν σημεία εναπόθεσης αυγών. Σημειώνεται ότι ακόμα και έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα  υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

Έρευνα : Δ. Πυρινάκης