Ένα ιδιαίτερο μνημείο που τιμά την ιστορία των κατοίκων της Διασταύρωσης τοποθέτησε ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου στη νέα Πλατεία στην Οδό Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία χρησιμοποιείται και ως χώρος στάθμευσης της Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Πρόκειται για ένα «Λασπωτήρα», μηχάνημα με το οποίο το χώμα γινόταν πηλός, ο οποίος στη συνέχεια έμπαινε στα καλούπια για την κατασκευή πλίνθων. Το μηχάνημα είναι προσφορά του Βασίλη Τζιλάβη, μετά από αίτημα του Δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου κ. Ευάγγελου Μπουρνού.

Λιγνιτωρύχοι και κεραμοποιοί, οι εργάτες γης που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Διασταύρωση στη διάρκεια του 20ού αιώνα έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη μέσα από μία σειρά παραγωγικών δραστηριοτήτων τεχνικού και βιοτεχνικού χαρακτήρα. Έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον τόπο μας και έχουν αφήσει με την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής τους ένα ιδιαίτερο στίγμα που δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου και η Δημοτική Αρχή πρώτα με τη δημιουργία της Έκθεσης Ιστορικής Μνήμης που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 σε χώρο δίπλα στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, και σε δεύτερη φάση με την τοποθέτηση του μνημείου, αποδεικνύει ότι σέβεται και τιμά τους κατοίκους και την ιστορική τους πορεία.