pennygiannakopoulou
bestseller
vivliopoleio
arxontikon
coavacafe

Στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέες ελαφρύνσεις, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «απάτη».

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τη μείωση των βαρών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης του 8%. Πρόκειται για την δεύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς προηγήθηκε μείωση 22% του συγκεκριμένου φόρου τον Αύγουστο.

dianastore
leuki

Επίσης ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για νέες μειώσεις σε εισφορά αλληλεγγύης.

Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι βρίσκεται στο στάδιο του θυμού και ευχήθηκε να φθάσει σύντομα στο στάδιο της αποδοχής της ήττας.

Είπε πως «ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού.

3 κεντρικές προτεραιότητες

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου».

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες».

Επίθεση στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων, κ. Τσίπρα, μετά από μια μεγάλη απώλεια -στην προκειμένη περίπτωση είναι η απώλεια της εξουσίας: η άρνηση, θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή.

Αν κρίνω από το ύφος σας, είστε στο στάδιο του θυμού. Εύχομαι να φτάσετε στην αποδοχή, χωρίς να περάσετε από τα ενδιάμεσα. Σας άκουγα να μιλάτε και αναρωτιόμουν σε τι παράδεισο ζούσαμε και δεν το εκτιμούσαμε».

Παραγωγός απάτης κ. Τσίπρα

«Σας άκουγα για τις απάτες. Κύριες Τσίπρα, δεν είστε ανιχνευτής απάτης, είστε παραγωγός απάτης. Ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες.

Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η κυβέρνηση. Και είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες.

Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου» συμπλήρωσε.

Μειώσεις και παροχές

«Προϋπολογισμός που γράφει τίτλους τέλους για μια αποτυχημένη πολιτική. Η δική μας πολιτική αποτυπώνεται ήδη στους 32 νόμους και στην συνταγματική αναθεώρηση που καθιερώνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Αλλά και με καθημερινά μέτρα, όπως η μείωση των ακριβών φαρμάκων, το τέλος στις ουρές ντροπής. Η κυβέρνησή μας κάλυψε το κενό που αφήσατε, κ. Τσίπρα. Μην αμφισβητείτε τους έντιμους κρατικούς υπαλλήλους, κ. Τσίπρα» σημείωσε.

«Μειώσαμε νωρίτερα τον ΕΝΦΙΑ. Δόθηκε νωρίτερα και περισσότερα για επίδομα θέρμανσης. Έως τα Χριστούγεννα, 300.000 ευάλωτα νοικοκυριά παίρνουν έκτακτη επιδότηση. Δόθηκε νέα ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Αποπληρώθηκε το ακριβό τμήμα των δανείων του ΔΝΤ. Η ΔΕΗ σώθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ ήταν η θετικότερη. Ούτε τυχαίο είναι ότι σήμερα η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια. Όλα αυτά προετοιμάζουν την αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας» υπογράμμισε.

Αύξηση του ΑΕΠ

«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε επιτέλους στην απέναντι όχθη.

Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους. Ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη» σημείωσε.

Και προσέθεσε:

«Ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Το σχέδιο Ηρακλής θα απαλλάξει τις τράπεζες από μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων και, μην ανησυχείτε κ. Τσίπρα, δεν θα χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό-«μαξιλάρι».

Ρεαλιστική αντιμετώπιση της φοροαπαλλαγής με εξάπλωση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με νέες αντικειμενικές αξίες και η αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Μικρότερος ΕΝΦΙΑ ανακουφίζει το πορτοφόλι εκατομμυρίων Ελλήνων. Με την παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων και την μείωση του κόστους μεταβίβασης αλλάζει σημαντικά τον τομέα».

Ακίνητη περιουσία

«Αυτό σημαίνει αύξηση της αξίας της περιουσίας του κάθε νοικοκυριού» εξήγησε. «Είμαστε μια χώρα με μεγάλα ποσοστά ιδιοκατοίκησης και η αγορά ακινήτων θα αποτελέσει βραχίονα του οικονομικού μας σχεδίου.

Μείωση του φόρου στα μερίσματα και επιχειρήσεις. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες. Κάθε μείωση φόρου αφορά επιχείρηση που σήμερα πληρώνει φορολογία, φόρο στα μερίσματα. Οι σπουδαίοι επιχειρηματίες, μικροί και μεγαλύτεροι, έχουν ένα μεράκι.

Να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους. Αν τα πάρουν ως μερίσματα, θα φορολογηθούν με 5% και όχι 10%».

Ανάπτυξη

«Σύνδεση των φόρων με την ανάπτυξη. Δεν αμφισβητείται αυτό. Είστε μια μικρή μειοψηφία κ. Τσακαλώτο, να λέτε ότι είστε ένας Μαρξιστής οικονομολόγος. Ο κανόνας λέει ότι όταν μειώνεις φόρους η οικονομία παίρνει μπροστά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό βρίσκει εφαρμογή στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Εκτός απο την αναπτυξιακή διάσταση, ο προϋπολογισμός απαντά και στις προκλήσεις του μέλλοντος για την κυκλική οικονομία και το περιβάλλον» υπογράμμισε.

Οι επενδύσεις

«Όμως» συνέχισε, «κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κόστος. Η αδειοδότηση αιολικών πάρκων θέλει σήμερα 7-10 έτη. Μπορεί να συντμηθεί. Η κυκλική οικονομία σκουπιδιών σημαίνει δισεκατομμύρια σε επενδύσεις.

Το συνολικό σχέδιο για περιβάλλον, ενέργεια και κλίμα μπορούν να προσελκύσουν στην χώρα μας επενδύσεις 40 δισ. ευρώ. Μπορούν να γίνουν αυτά ειδικά στον τομέα των απορριμμάτων. Βρισκόμαστε στον πυρήνα της Ευρώπης.

Δεν άκουσα κάτι για την ευρωπαϊκή διάσταση των επιλογών μας. Πριν από λίγες ημέρες, η επιτροπή παρουσίασε την δέσμευση-σχέδιο για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».

«Εμείς με το σχέδιό μας θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πρώτοι αυξημένο μερίδιο από τα 100 δισ. ευρώ αυτού του πακέτου, που σημαίνει ότι η Δ. Μακεδονία πρώτη θα μπορεί να μετασχηματίσει πλήρως τον παραγωγικό της ιστό.

Κάθε αλλαγή προσανατολισμού χώρας προϋποθέτει και αλλαγή στο πολιτικό σύστημα και τον τρόπο σκέψης των πολιτών. Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να απλώσουμε την αντίληψή μας πέρα από ξεπερασμένους μύθους» επισήμανε.

1ος μύθος

«1ος μύθος ότι η ευνοϊκή φορολόγηση επιχειρήσεων ευνοεί μόνο επιχειρηματίες χωρίς να βοηθά την ανάπτυξη. Η αλήθεια είναι η ανάποδη. Η φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων 40% μειώνεται στο 28%, με στόχο να πάει στο 24%. Δίνουμε έμφαση γιατί θα μπορούν να επενδύσεων περισσότερο να προσλάβουν περισσότερο κόσμο να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίες.

ΑΝ επιμένετε κ. ΣΥΡΙΖΑ για ποινικοποίηση επιχειρηματικότητας τότε πετυχαίνετε: να μην μεγαλώνει η επιχείρηση ή να κλέβει το κράτος και να φοροδιαφεύγει. Αδιέξοδες πολιτικές. Το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας η κυβέρνησή μας θα το κερδίσει με την κοινωνία σύμμαχο. Είναι εκτός τόπου και χρόνου οι ταξικοί χαρακτηρισμοί για μέτρα όπως και αυτό. Ο δικός μας στόχος είναι οι μικρές επιχειρήσεις να γίνουν μεσαίες και μεγάλες. Θέλουμε να μεγαλώνουν σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού.

2ος μύθος

Έρχομαι στον 2ο μύθο τα αποκαλούμενα υπερπλεονάσματα. Κατά την τριετία 2016-18 αφαιρέθηκαν 11,4 δισ. ευρώ πέραν των δεσμεύσεων που είχατε συμφωνήσει και την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες αυξήθηκαν κατά 18,1. Οι δανειστές επέβαλαν λιτότητα και εσείς την κάνατε ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ υπερλιτότητα και ισοπεδώσατε την μεσαία τάξη.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πλεόνασμα επενδύσεων. Μόλις προ ολίγων ημερών η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε έξι νέες επενδύσεις άνω του ενός δισ. ευρώ. Ακολουθούν πολλές περισσότερες. Σχετικά με τις παλιές δεσμεύσεις έχω λόγους να αισιοδοξώ Θυμίζω, ότι η δέσμευση προεκλογική της ΝΔ ήταν να κερδίσουμε πρώτα αξιοπιστία και μετά να διεκδικήσουμε μείωση πλεονασμάτων το 2021.

Αυτό είπα προεκλογικά αυτό κάνω τώρα και ως πρωθυπουργός. Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Τώρα ως προς το επιχείρημα ότι εσείς δήθεν είχατε πετύχει συμφωνία μείωσης στόχων επαναλαμβάνω: στις 7 Μαΐου δώσατε μια εντολή. Είπατε ότι ανοίγει στο ΓΛΚ ειδικός λογαριασμός με πέντε δισ. ευρώ για να πειστούν οι ευρωπαίοι ότι υπάρχουν αυτά τα χρήματα.

Γιατί δεν άνοιξε ποτέ αυτός ο λογαριασμός κ. Τσίπρα και κ. Τσακαλώτε; Πού είναι αυτός ο λογαριασμός; Μόνο στην φαντασία σας. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη προεκλογική απάτη» τόνισε.

Εργασία

«Τώρα γι’ αυτό που λέτε ότι για κάθε καλό σήμερα ευθύνεται η δική σας πολιτική, τι να σας πω. Οι πολίτες σας μαύρισαν, γιατί τους μαυρίσατε την ψυχή. Η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,8% στο τέλος του 2020. Στην απασχόληση ο στόχος είναι να έχουμε 100 χιλιάδες λιγότερους ανέργους. Αυτό δεν είναι κάτι που λέμε εμείς.

Εξειδικευμένος οργανισμός για την εργασία προβλέπει ότι η Ελλάδα το πρώτο τετράμηνο του 2020 θα έχει την μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας ανάμεσα σε 43 χώρες. Στο χέρι μας είναι αυτή την αισιόδοξη εκτίμηση να την κάνουμε πράξη» σημείωσε.

Μεταρρυθμίσεις

«Μίλησα προηγουμένως για ριζοσπαστική σκέψη. Ο ανθρωπολόγος Levi-Strauss έλεγε ότι για να φτάσουμε στο πραγματικό πρέπει να παραμερίσουμε το βιωμένο. Μέρος του βιωμένου στην πατρίδα μας είναι και η δειλία απέναντι στις μεταρρυθμίσεις. Η παραγνώριση της καίριας σημασίας τους, που εθίστηκαν κάποιοι μετά από χρόνια λαϊκισμού.

Οι μεταρρυθμίσεις οφείλουν να είναι ακαριαίες, αλλά όχι ακραίες. Οι ριζικές τομές θέλουν χρόνο για να ωριμάσουν στην συνείδηση εκείνων για τους οποίους συντελούνται. Γι’ αυτό και προϋποθέτουν μέθοδο, ιδίως όταν οι προσδοκίες είναι υψηλές μετά από τετραετία απογοητεύσεων. Το σημαντικό να αρθρώνεται αποφασιστικά η πολιτική βούληση. Η κοινωνία είναι πιο έτοιμη για μεγάλες αλλαγές» υπογράμμισε.

Η μεσαία τάξη

«Ίσως κάποιοι να απορούν γιατί επιμένω στην στήριξη της μεσαίας τάξης. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την συζήτηση για το ποιος ανήκει και όχι στην μεσαία τάξη. Εγώ αναφέρομαι στα δυναμικά στρώματα, που δεν προσδιορίζονται αποκλειστικά από τα εισοδήματά τους, αλλά από την αντίληψη για την χώρα και την διάθεση να προκόψουν.

Είναι με άλλα λόγια οι Έλληνες και Ελληνίδες της διπλανής πόρτας που έχτισαν την Ελλάδα. Ενώ ενώνονται σε σύνολο, δεν μεταβάλλονται σε μάζα και έχουν ξεχωριστές ευθύνες και αίσθηση της κοινής μοίρας. Που παράγουν δίχως να φωνάζουν, που απαιτούν από το κράτος σεβασμό. Απαιτούν από τους πολιτικούς να μην προσβάλλουν την νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά τους.

Μεσαία τάξη είναι όλοι αυτοί που συνήθως ντύνονται απλά, όμως ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει. Είναι αυτοί που προσβάλλατε τέσσερα χρόνια».

Νόμος για τις διαδηλώσεις

«Μόλις χθες, εκατομμύρια Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν, γιατί 21 υπάλληλοι άλλαξαν πόστο, με βάση τις ανάγκες του εργοδότη τους. Σπεύσατε να τους υπερασπιστείτε. Ζήτησα πρώτος συγγνώμη από τους συμπολίτες μας, αλλά αναλαμβάνω αμέσως δράση, για να αλλάξω τα κακώς κείμενα.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή η συγγνώμη μπορεί να έγινε σύνθημα αντίστασης των πολλών στην ασυδοσία των λίγων και θα γίνει αλληλοσεβασμός. Θα έρθει ρύθμιση, που δεν θα εμποδίζει το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά θα προστατεύουν τα δικαιώματα των πολλών» υπογράμμισε.

«Οι αλλαγές θα φανούν σύντομα και σε πιο σύνθετα προβλήματα σε τομείς που απαιτούν μελέτη και ωριμότητα. Ότι λέμε, το κάνουμε. Η μεταρρυθμιστική τομή μπορεί να έχει και πισωγυρίσματα.

Θα σημειωθούν και λάθη. Θα είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να τα διορθώσει, αλλά δεν θα συμψηφίσω τις επιτυχίες μας με λίγα λάθη του χθες. Εμείς τα λίγα λάθη τα εντοπίζουμε και διορθώνουμε. Εσείς επί πέντε χρόνια κάνατε λάθη και επιμένετε. Παραμένετε αδιόρθωτοι».

Μέτρα για μεσαία τάξη

«Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μέτρα για μεσαία τάξη και μισθωτούς και ξέρω ότι δεν έχει όσα θα περίμεναν. Όμως αυτό αλλάζει. Μήνα μήνα θα δημιουργείται πρόσθετος χώρος. Δεσμεύομαι ότι εντός του 2020 ξεκινά η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ξέχασα, και αυτή θα την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόλαβε. Στο ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί η δέσμευση για συνολική μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ, με πρόσθετη μείωση 8% -προσέξτε, σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες. Γιατί η φορολογική δικαιοσύνη είναι να πληρώνουν δίκαιο ΕΝΦΙΑ και οι ακριβές περιοχές της Μυκόνου και όχι μόνο» εξήγγειλε.

«Τέλος» είπε, «στο τελευταίο Eurogroup αποφασίστηκε να επιστραφούν τα κέρδη των ομολόγων και θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη και κρίσιμα έργα, όπως ο Βόρειος άξονας της Κρήτης, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, δίκτυα φυσικού αερίου στη Μακεδονία.

Στην Παιδεία και την Υγεία. Εντός του 2020 θα εγκαινιαστεί το πρώτο από τα πολλά νέα πρότυπα δημόσια σχολεία. Μέσα στο χρόνο θα ξεκινήσει πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο. Όλα αυτά τα είχαμε πει προεκλογικά».

Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ισχυρή οικονομία σημαίνει ισχυρή πατρίδα και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε καιρούς ταραγμένους στο διεθνές περιβάλλον. Η ισχυρή δημοσιονομική εικόνα πολλαπλασιάζει την ισχύ της χώρας διεθνώς, είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός έχει και εθνική συμβολή σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων από τους εξ ανατολών γείτονες. Γι’ αυτό και προβλέπει ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων, αναβάθμιση F-16 και υποβρυχίων -και όχι μόνο.

Η ένταση της διπλωματικής δράσης συνεχίζεται αμείωτη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκατέλειψε το ακραίο ύφος, κατέβασε τους τόνους και μίλησε για ανάγκη συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα. Προσυπογράφω απόλυτα αυτή την προσέγγιση. Δεν διέκρινα καμία ουσιαστική διαφοροποίηση, όπως και από τους άλλους αρχηγούς, από την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης» τόνισε.

Διεθνές δίκαιο

«Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και τις ισχύουσες συμφωνίες. Δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα και οι ΕΔ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία. Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας και διαλόγου. Ουδέποτε σκέφτηκε η κυβέρνηση να αναστείλει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ακριβώς γιατί όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες, τότε πρέπει να υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας.

Δεν προσερχόμαστε όμως στην συζήτηση -είμαι σίγουρος ότι απηχεί αυτή η άποψη όλους- δεν προσερχόμαστε στον διάλογο ούτε πιεζόμενοι ούτε από θέση αδυναμίας, πολύ περισσότερο υπό την απειλή παράνομων ενεργειών. Έχουμε δίκαιο και ισχυρές συμμαχίες, που χαλυβδώνονται μέρα με την μέρα και επιβεβαιώνονται και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Πριν από την Σύνοδο ζητήσατε και ορθά ρητή καταγγελία της τουρκικής παραβατικότητας. Αυτό πετύχαμε. Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρο και αυτό αναφέρεται ρητά στο ανακοινωθέν» σημείωσε.

«Μια παρατήρηση σε ότι είπατε για το ταξίδι μου στις ΗΠΑ» συμπλήρωσε: «Κάνατε μια θεαματική στροφή στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, αφήνοντας στην άκρη όσα λέγατε και καλώς κάνατε. Αυτό σημαίνει ότι με την εξαίρεση του ΚΚΕ διαμορφώνεται στην αίθουσα μια πλατιά διακομματική συμμαχία, που θεωρεί τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, σχέση στρατηγικής σημασίας με βάθος.

Όμως, δεν είμαστε δεδομένοι όχι για τις ΗΠΑ, αλλά για κανέναν. Είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό και διαπραγματευόμαστε μόνο για το συμφέρον του ελληνικού λαού, γιατί οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται. Από πλευράς ΗΠΑ υπήρξε ρητή καταδίκη από το ΥΠΕΞ της “συμφωνίας” Τουρκίας-Λιβύης, που χαρακτηρίστηκε ως προκλητική συμφωνία, που δεν προάγει την ειρήνη. Έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο διακομματικής συναίνεσης που κινητοποιεί την ελληνική διπλωματία και θωρακίζει την χώρα» ανέφερε.

«Λέω δημόσια ότι η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτή για ενημέρωση πολιτικών αρχηγών και θα το κάνω με τον σωστό τρόπο και για ζητήματα που μερικές φορές δεν μπορούν να συζητούνται δημόσια. Ας κρατήσουμε στο τέλος αυτής της συνεδρίασης το κεκτημένο της ενιαίας εθνικής γραμμής χωρίς αστερίσκους» είπε.

Πορεία ανάπτυξης

«Ξεκινάμε την απαιτητική πορεία ανάπτυξης για όλους. Δεν σας ζητώ να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό, αλλά να μας ασκήσετε τεκμηριωμένη κριτική μακριά από τις ακρότητες του παρελθόντος.

Χθες ήμουν σε εκδήλωση και ήταν εκεί πολλοί πρωταγωνιστές της ελληνικής περιπέτειας. Πέρασαν σαν καλειδοσκόπιο πολλές εικόνες. Από την υπαγωγή στα μνημόνια, τα δημοψηφίσματα, ο βουβός πόνος μιας κοινωνίας που διαχειρίστηκε μια πρωτοφανή κρίση με πρωτοφανή αξιοπρέπεια.

Οι πολίτες ψήφισαν και ξαναψήφισαν, τους δοκίμασαν όλους. Έβαλαν στην Βουλή ακραίους σχηματισμούς, που ευτυχώς γύρισαν στο περιθώριο. Μύθοι γκρεμίστηκαν και ιδεοληψίες διαψεύστηκαν.

Όμως βρήκαμε το δρόμο μας και στο χέρι μας είναι ποτέ να μην τον ξαναχάσουμε» κατέληξε.

bestseller
stamataki
vivliopoleio
coavacafe