Χαμηλότερους λογαριασμούς θα πληρώνουν οι καταναλωτές κινητής τηλεφωνίας από τον Ιανουάριο, καθώς ξεκινά η υλοποίηση του μέτρου μείωσης των κινητής τηλεφωνίας που αποφάσισε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την απόφαση, το νέο μειωμένο τέλος κινητής διαμορφώνεται πλέον στο 10%, ενώ μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για τα άτομα ηλικίας 29 ετών, οι οποίοι απαλλάσσονται πλήρως από το ειδικό τέλος.

Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ:

-η κατάργηση τελών κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και

-η μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών και για επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος μέχρι τώρα ήταν κλιμακωτό, ανάλογα με το ύψος του μηναίου λογαριασμού και κυμαινόταν από 12% έως και 20% επί του κόστους των λογαριασμών. Στο πλαίσιο αυτό, το όφελος προς όλους τους καταναλωτές, είτε είναι ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό.

Η μείωση του τέλους στο 10% θα γίνει αυτόματα στους λογαριασμούς. Ωστόσο, για την κατάργησή του για τους δικαιούχους 15-29 ετών θα πρέπει να γίνει δήλωση εγγραφής στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας, που αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Η απαλλαγή εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο. Η δήλωση γίνεται μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς Taxisnet. Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα. Η μείωση του τέλους θα επηρεάσει και την καρτοκινητή και πλέον κάθε κάρτα θα δίνει περισσότερα λεπτά ομιλίας και data.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο για την οριζόντια μείωση του τέλους θα μειώσει και τα κόστη των πρόσθετων υπηρεσιών που πληρώνουν οι καταναλωτές, όπως για παράδειγμα τα πακέτα data, πέρα αυτών του συμβολαίου. Και αυτό διότι το τέλος κινητής προστίθεται και σε όλες τις πρόσθετες υπηρεσίες.

Πηγή: Euro2day.gr

stamataki