Οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στο επίκεντρο της ειδικής συνεδρίας στο 5ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών ITC 2022.

Στη συνεδρία συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος, και ο Αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ -0,69%, Γρηγόρης Πενέλης.

Α. Τόσιος: Στην Αν. Αττική εργα 700 εκατ. ευρώ

Στην τοποθέτηση του ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι “Στην ΕΥΔΑΠ έχουμε σχεδιάσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 1,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια”.

“Ο κύριος όγκος των εργασιών στοχεύει στην Ανατολική Αττική που σχεδιάζονται έργα ύψους 700 εκατ. ευρώ, με κορυφαίο το δίκτυο αποχέτευσης, που θα καλύψει όλο το τόξο της Ανατολικής Αττικής. Σιγά σιγά θα βλέπετε τα εργοτάξια να αναπτύσσονται στην περιοχή”.

Η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται ένα δίκτυο σχεδόν 25.000 χλμ. Για αυτό οδεύουμε στην καλύτερη διαχείριση του δικτύου. Η αναζήτηση για νέες τεχνολογίες που θα μας δώσουν λύσεις στη διαχείριση είναι μέσα στο DNA μας.

Όσον αφορά την αποχέτευση, ο κος Τόσιος ανέφερε ότι “εδώ και χρόνια υπάρχει ο οπτικός έλεγχος, με αποτέλεσμα να αποκαθιστούμε εύκολα βλάβες που προκύπτουν. Και η αναβάθμιση των συστημάτων δεν σταματά”.

Όσον αφορά την ύδρευση, ο κος Τόσιος ανέφερε ότι “στοχεύουμε στο έξυπνο δίκτυο, το οποίο ξεκινάει με την αναβάθμιση την ηλεκτρονικών συστημάτων που έχουμε. Η ψηφιοποίηση θα μας βοηθήσει ακόμα καλύτερα στη διαχείριση των πιέσεων που προκαλούν βλάβες στο δίκτυο. Θα πάμε στην τεχνολογία των έξυπνων μετρητών του νερού, ενώ έχουμε υπογράψει και συμφωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ για να λαμβάνουμε και πληροφορίες από τους έξυπνους μετρητές ρεύματος όταν αυτοί τοποθετηθούν. Οι ψηφιακές παρεμβάσεις θα μας βοηθήσουν να μην πηγαίνουμε στα τυφλά αλλά να παρεμβαίνουμε εκεί που πραγματικά υπάρχουν ανάγκες”.

Σε σχετική ερώτηση για την επάρκεια του νερού ο κύριος Τόσιος ανέφερε ότι “Η Αθήνα έχει επάρκεια νερού για τα επόμενα χρόνια . Ωστόσο έχουμε τον στόχο να κάνουμε επενδύσεις που θα μειώνουν τις απώλειες νερού”.