Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Επιχείρηση (ΑΜΚΕ), «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑΖΩ», αν και διανύει τον πρώτο μήνα της ζωής της, κινείται με γρήγορους και εντατικούς ρυθμούς ώστε να εξασφαλισθεί η νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία της, αλλά και η πλήρης διαφάνεια, ως προς τις πληρωμές των δαπανών της.

Έχει, ήδη, προχωρήσει, επαρκώς, στις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση έργων και δράσεων για την αποκατάσταση των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.

Σκοπός

Ο σκοπός, για τον οποίο συστάθηκε, είναι να διαχειριστεί τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού Αποκατάστασης Πυρόπληκτων, καθώς και άλλες χορηγίες ή δωρεές, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα στις πληγείσες περιοχές.

Η Εταιρεία, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ίδρυση και σύνθεση

Η ΑΜΚΕ, ιδρύθηκε με το ν.4626/2019, ο οποίος ψηφίστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο, που ορίστηκε στις 7 Οκτωβρίου, συμμετέχουν 5+5 (5 τακτικοί και 5 αναπληρωματικοί) εκπρόσωποι των κατοίκων από τις 5 πληγείσες περιοχές (Μάτι, Ν. Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι, Προβάλινθος και Αμπελούπολη), οι δύο Δήμαρχοι Μαραθώνα και Ραφήνας/Πικερμίου, με τους αναπληρωματικούς τους και από ένας εκπρόσωπος με τον αναπληρωματικό του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Υπουργείο Υποδομών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Πρόεδρος της ΑΜΚΕ είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός ο οποίος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ευόδωση του σημαντικού αυτού εγχειρήματος.

Μέχρι σήμερα, εκτός από τις δύο συνεδριάσεις του ΔΣ και μία της Εκτελεστικής Επιτροπής, εστάλησαν επιστολές, και έγιναν αρκετές συναντήσεις με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, υπηρεσιακούς παράγοντες και τον Πρόεδρο της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης), κ. Γ. Παπαδημητρίου, με στόχο τη συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών και τον συντονισμό των δράσεων.

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο και στον Κανονισμό Έργων, που αναμένεται να καταρτιστούν τις επόμενες ημέρες, θα περιλαμβάνονται τα έργα που προβλέπεται να υλοποιηθούν από την ΑΜΚΕ για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής.

Στόχος όλων των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη προσπάθεια είναι μέσα από την εποικοδομητική συνεργασία φορέων και κατοίκων, να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα και πάντα στα πλαίσια του νόμου, η ανακούφιση των πυρόπληκτων κατοίκων και η αποκατάσταση των περιοχών, που έπληξε η περσινή φονική πυρκαγιά.