Κτήμα Καμπά στα Σπάτα: η ιστορία του

1104
arxontikon
bestseller
vivliopoleio

Το οινοποιείο Καμπά αποτελεί την πρώτη και μεγαλύτερη βιομηχανία οίνου στα Μεσόγεια Αττικής, αλλά και την Ελλάδα.

Ο Ανδρέας Π. Καμπάς, ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα της εποχής του, αγόρασε μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο το 1875 έκταση 5.000 στρεμμάτων στα Μεσόγεια Αττικής και καλλιέργησε πρώτος στην περιοχή σε μεγάλη έκταση αμπέλια.

leuki
dianastore

Σε υπερσύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις που έφτιαξε στο κτήμα της Κάντζας αλλά και της Γιαλούς (περιοχή που ανήκει στην περιφέρεια Σπάτων) παρήγαγε το πολύ γνωστό σε όλους κρασί και κονιάκ.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990 ήταν ένας χώρος κατάφυτος με αμπέλια στο μέσο του οποίου δέσποζαν τα κτίρια της οινοποιίας, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί και να πρωτοστατεί στην παραγωγή κρασιού και μπράντυ στα Μεσόγεια μέχρι το 2000.